Tältä valmistajalta ei ole nähty Suomessa autoa, johon tavallisella kuolevaisella olisi varaa – ennen kuin nyt

Ensimmäiset kiinalaisvalmisteiset BYD-sähköpakettiautot ovat jo Suomessa. Täysin ennennäkemätön merkki BYD ei ole meidänkään teillämme, sillä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Turussa on voinut törmätä valmistajan sähköbusseihin.

Kiinalainen BYD lähtee hakemaan jalansijaa suomalaisilta pakettiautomarkkinoilta. BYDin maahantuojana toimii norjalainen RSA, joka tuo Suomeen myös Maxus-merkkisiä kiinalaisautoja.

Vaikka BYD on Euroopassa vielä tuntematon valmistaja, on se maailman sähköautomarkkinassa varsin iso tekijä. Vuonna 1995 perustetulla yhtiöllä on lähes 250 000 työntekijää, ja autojen valmistuksen lisäksi se panostaa omaan akkututkimukseen ja -kehitykseen.

Kiinassa BYD myi viime vuonna noin 600 000 ladattavaa autoa. Yhtiö ilmoitti tänä keväänä lopettavansa pelkällä polttomoottorilla varustettujen autojen valmistuksen, vaikkakin se jatkaa vielä ladattavien hybridien tuotantoa.

Kiinalaisjätti on yksi kuudesta autovalmistajasta, jotka ovat sitoutuneet luopumaan polttomoottoriajoneuvojen valmistuksesta kokonaan vuoteen 2040 mennessä. Muut viisi ovat Volvo, Ford, General Motors, Mercedes-Benz ja Jaguar Land Rover.

Pakettiauto edellä

BYD:n Suomen-tuontiohjelmassa on alkuvaiheessa pelkästään täyssähköinen pakettiauto BYD T3.

Näin tehtiin myös Norjassa, johon BYD:n sähköautoja on viety jo vuoden päivät, mutta viime elokuusta alkaen naapurissamme on myyty myös valmistajan henkilöautomalleja.

RSA:n viestinnästä kerrottiin MTV Uutisille, ettei henkilöautomallien tuonnin laajentamisesta muihin Pohjoismaihin ole vielä tehty päätöksiä.

Sen sijaan aivan ensimmäiset BYD T3 -sähköpakut ovat jo Suomessa. Vajaan 300 kilometrin toimintamatkalla varustetun T3:n hinnat alkavat 44 900 eurosta.

RSA Suomen toimitusjohtaja Christer Stahl sanoo tiedotteessa uskovansa, että BYD:llä on erittäin hyvät mahdollisuudet vakiinnuttaa asemansa myös Suomessa sähköautokiinnostuksen kasvaessa koko ajan.

– Vuoden alusta voimaan tullut valtion hankintatuki nyt myös sähköisille hyötyajoneuvoille on omalta osaltaan lisännyt kiinnostusta yritysten keskuudessa, RSA Suomen toimitusjohtaja Christer Stahl hehkuttaa maahantuojan tiedotteessa.

Peugeot e-Expert on paras pakettiauto vuosimallia 2020 1:49
KATSO MYÖS: Peugeotin täyssähköinen pakettiauto e-Expert valittiin pari vuotta sitten markkinoiden parhaaksi pakettiautoksi.

Lähteet: RSA, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat