Mainos

Tältä näyttivät Auringon massiiviset purkaukset – Nasa julkaisi komeaa videokuvaa

0:32

Viime kuussa Auringolla oli erittäin aktiivinen vaihe, jossa Auringon purkaukset ja koronan massapurkaukset syöksivät hiukkasia ja säteilyä myös kohti maata. Yhdysvaltain avaruushallinto on julkaissut kuvaa, jossa upeat purkaukset näkyvät.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että syyskuun aktiivinen vaihe toi revontulia laajalti myös Keski-Eurooppaan, ja niitä ihailtiin muun muassa Saksassa, Alankomaissa ja Skotlannissa, jossa niitä muutoin harvoin näkyy.

– Revontulia näkyy todennäköisimmin lähellä napa-alueita, ja esimerkiksi pohjoisimmassa Lapissa revontulia voi selkeältä taivaalta bongata keskimäärin joka toinen tai kolmas yö, Mäntykannas kertoo.

Vaikka aktiivisuuden aikaansaama haitallinen säteily ei maan magneettikentän vuoksi pääse vahingoittamaan planeettamme asukkaita, voivat ne erityisen vahvoina häiritä esimerkiksi satelliittipaikannuksessa- ja viestintäyhteyksiä.

Niiden tulosuunnasta riippuen ne voivat myös synnyttää voimakkaita geomagneettisia myrskyjä maan magneettikentässä, mikä tietää revontulia. Voimakkaimmillaan myrskyt vaikuttavat jopa sähkönjakelun kantaverkon toimintaan.

Aurinkosään ennustamiseksi ja paremmaksi ymmärtämiseksi aurinkoa seurataan jatkuvasti sen toiminnan tarkastelemiseksi.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa on julkaissut kattavan sarjan videoita, joissa näkyy, kuinka aurinko aktiivisen kautensa aikana räiskähtelee.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.