Tältä näyttää vallankaappaus Myanmarissa – ”Ihmiset hamstraavat ruokaa ja rahaa”

Tältä vallankaappaus näyttää Myanmarissa – Suomen suurlähettiläs kuvailee tunnelmia pääkaupungista 4:27
”Ihmiset hamstraavat ruokaa ja rahaa” – Suomalainen suurlähettiläs kertoo, miltä vallankaappaus näyttää Yangonissa.

Suomen Myanmarin-suurlähettilään Riikka Laadun mukaan sotilasvallankaappaus ei ole vielä näkynyt protesteina tai väkivaltaisuuksina. Laatu sanoo, että tilanne voi muuttua.

– Yangonissa on kaduilla aika rauhallista. Se näkyy lähinnä siinä, että ihmiset hamstraavat ruokaa ja rahaa pankkiautomaateista.

Näin Suomen Myanmarin-suurlähettiläs Riikka Laatu kuvaa maanantaita maan suurimmassa kaupungissa Yangonissa sotilasvallankaappauksen jälkeen. Yangon on maan suurin, noin 5 miljoonan asukkaan kaupunki.

Dramatiikkaa sen sijaan nähtiin hallintopääkaupungissa Naypyidawissa, jossa armeijan joukot aamulla pidättivät hallituksen ja maata johtavan Aung San Suu Kyin. Valtionkanslerin Aung San Suu Kyin tilanteesta ei ole tällä hetkellä tietoa.

Hänen kunnostaan voi kuitenkin riippua se, pysyykö tilanne Myanmarissa rauhallisena. Suurlähettiläs Riikka Laatu arvioi, että tilanne saattaa muuttua muutaman päivän kuluessa.

– Aung San Suu Kyin hallitus on ollut erittäin suosittu. Se sai marraskuun vaaleissa lähes 70 prosenttia annetuista äänistä. Voi olla, että kansa lähtee kaduille tukemaan Aung San Suu Kyita ja hänen hallintoaan.

Yhdysvallat tuskin puuttuu asiaan

Laadun mukaan on vaikea arvioida, mitä asevoimat hyötyy vallankaappauksesta. Hän arvioi, että kyseessä voi olla yksittäisten johtohenkilöiden intressit.

– Katse kääntyy Myanmarin asevoimien johtoon. Asevoimien komentajan on ollut määrä eläköityä ensi kesänä, ja taustalla saattaa olla hänen poliittisia ambitioitaan.

Asevoimia lähellä oleva USDP-puolue pärjäsi marraskuun vaaleissa huonosti. Aung San Suu Kyin johtama NLD keräsi yli puolet parlamenttipaikoista.

Riikka Laatu sanoo, että asevoimat sinänsä on pyrkinyt olemaan puolueeton Myanmarissa.

–  Kiina on vahva naapuri, ja mailla on pitkä yhteinen raja. Myanmar on halunnut pitää yllä tasapainoisia suhteita myös muihin maihin.

Yhdysvallat on tuominnut sotilasvallankaappauksen ja uhannut vastatoimilla. Laadun on vaikea uskoa, että Yhdysvallat puuttuisi tilanteeseen voimakeinoin.

Myanmar ei ole Yhdysvalloille kovinkaan merkittävä kauppakumppani, minkä lisäksi sitä hillitsee Kiinan vaikutusvalta alueella.

Kiina on kertonut tarkkailevansa tilannetta ja toivonut, että osapuolet pääsevät sopuun rauhallisesti.

Myanmar kuuluu Kaakkois-Aasian Asean-järjestöön, joka kommentoi myös Myanmarin tilannetta. Lausunnossaan 10 Asean-maata toivovat, että Myanmar noudattaa dialogia ja palaa pian normaalitilaan.

Lue myös:

    Uusimmat