Yhdysvallat vetää diplomaattejaan Myanmarista kiihtyvän verenvuodatuksen keskeltä, YK:n turvallisuusneuvosto koolle

Myanmarissa armeijan vuosipäivästä tuli verisin helmikuun vallankaappauksen jälkeen – jopa 90 mielenosoittajaa kuollut, joukossa lapsia 1:08
Katso yllä oleva video: Myanmarissa armeijan vuosipäivästä tuli verisin helmikuun vallankaappauksen jälkeen.

Yhdysvallat on määrännyt diplomaattinsa kotiin Myanmarista, jossa sotilasjuntan väkivalta mielenosoittajia kohtaan on kiihtynyt. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään käsittelemään Myanmarin tilannetta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi vetävänsä maasta kaikki paitsi välttämättömimmät valtion työntekijät perheineen. Ministeriön mukaan päätöksen tarkoituksena on taata henkilökunnan ja heidän perheenjäseniensä turvallisuus.

Myanmarin mielenosoituksissa on kuollut yhteensä ainakin 520 siviiliä sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan helmikuun alussa demokraattisesti valitulta hallitukselta. Sotilasjuntta on koventanut jatkuvasti otteitaan protestoijia kohtaan, mutta mielenosoitukset ovat jatkuneet laajoina.

Viime viikonloppu oli toistaiseksi verisin. Juntta surmasi lauantaina yli 100 mielenosoittajaa ja sai osakseen laajaa kansainvälistä paheksuntaa.

Yhdysvallat esimerkiksi laittoi viikonlopun jälkeen jäihin kauppasopimuksensa Myanmarin kanssa, ja presidentti Joe Biden sanoi verenvuodatusta järkyttäväksi.

YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee Myanmarista

Myanmarin tilanteen on myös pelätty kiihtyvän sisällissodaksi, sillä muutamat maan lukuisista aseellisista kapinallisryhmistä ovat ilmoittaneet seisovansa mielenosoittajien puolella ja uhanneet taistelella sotilashallintoa vastaan.

Kapinallisryhmät pitävät hallussaan laajoja alueita Myanmarin raja-alueilla. Viikonloppuna kapinallisryhmä KNU otti haltuunsa sotilastukikohdan maan itäosassa, mihin armeija vastasi ilmaiskuilla. Sen seurauksena noin 3  000 myanmarilaista pakeni viidakon läpi Thaimaahan. Tiistaihin mennessä suurin osa heistä oli palannut Myanmariin.

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Myanmarin tilannetta tänään maan entisen siirtomaaisännän Britannian pyynnöstä. On epävarmaa, saako neuvosto aikaan päätöslauselmaa, sillä siihen vaadittaisiin myös Kiinan ja Venäjän tuki.

Maaliskuun alkupuolella turvallisuusneuvosto tuomitsi väkivallan mielenosoittajia kohtaan, mutta Kiinan ja Venäjän vastustuksesta johtuen se ei viitannut helmikuun vallanvaihtoon vallankaappauksena, eikä uhannut Myanmarin sotilashallintoa pakotteilla.

Asianajaja: Aung San Suu Kyi vaikuttaa voivan hyvin

Myanmarin syrjäytetty siviilijohtaja Aung San Suu Kyi vaikuttaa voivan suhteellisen hyvin, kertoo hänen asianajajansa.

Asianajaja sai keskustella Aung San Suu Kyin kanssa tänään videoyhteyden välityksellä ja teki arvionsa tämän voinnista sen perusteella. Keskustelu ei ollut luottamuksellinen vaan tapahtui poliisin ja vartijoiden läsnä ollessa.

75-vuotiasta Aung San Suu Kyita ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen kun sotilaat vangitsivat hänet helmikuun alussa. Häntä vastaan on nostettu useita rikossyytteitä.

Juttua päivitetty kello 12.09 kappaleella Aung Suu Kyistä.

Lue myös:

    Uusimmat