Tältä näyttää Suomen Libanonin tuhoutuneessa suurlähetystössä – kaupunki on murheen täyttämä: "Meidänkin työntekijöiden ystävät ovat kokeneet menetyksiä"

0:15
Paljon puhuvat kuvat: Näin hurjaa tuhoa räjähdys teki Suomen Beirutin suurlähetystössä.

Beirutissa Libanonissa eilen tapahtuneen massiivisen räjähdyksen jälkityöt ovat jo käynnissä. Suomen Libanonin suurlähetystön edustuston päällikön sijainen Aki Kauppinen kertoi tuoreimmat tunnelmat paikan päältä MTV Uutisille.

Katso yllä olevalta videolta, millaiselta Suomen lähetystössä nyt näyttää.

Kauppisen mukaan tilanne on nyt Beirutissa huomattavasti rauhallisempi kuin eilen.

– Libanonilaiset ovat hyvin sopeutuvaisia ja mukautuvaisia, beirutilaiset erityisesti. He ovat täällä palaamassa normaaliin päivärytmiin. Vaurioita korjataan jo monin paikoin, ikkunoita vaihdetaan ja katuja on siivottu jo yön aikana, hän kuvailee.

Myöskään pelko ei ole vallannut kaupungissa.

– Riskit täytyy aina tiedostaa kaikkialla maailmassa liikkuessa, mutta ei täällä tällä hetkellä minkäänlainen pelon ilmapiiri ole. Enemmän on murhetta paikallisilla ja meidänkin työntekijöiden ystävät ovat kokeneet menetyksiä. Suruaika on käynnissä.

Suomen lähetystö väliaikaisesti muihin tiloihin

Satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia, sanoo Libanonin pääministeri Hassan Diab edustajansa mukaan. Lisäksi julkisuudessa on liikkunut tietoja hitsaamisesta räjähtäneen varaston luona.

– Toistaiseksi syystä ei ole tarkempia tietoja, Kauppinen toteaa.

Suomen suurlähetystö sijaitsee kilometrin säteellä räjähdyspaikasta ja kärsi sen vuoksi mittavat vahingot.

– Täällä vauriot ovat aika merkittäviä, niitä parhaillaan analysoidaan ja keskustelemme kiinteistöhenkilöstömme kanssa toimintavaihtoehdoista, Kauppinen kertoo.

– Erityisesti satamaan päin oleva puoli on kärsinyt. Kaikissa tiloissa on jonkinlainen arviointi tai siivous jo käynnissä.

Kauppisen mukaan tiloissa ei voi toistaiseksi työskennellä, ja lähetystö jatkaa toimintaansa väliaikaisissa tiloissa.

– Menemme tietysti henkilöstön turvallisuus edellä eli siirrymme väliaikaisesti toisiin tiloihin, mutta näitä tiloja ruvetaan korjaamaan ja raivaamaan. Sitten arvioimme, mitkä ovat seuraavat askeleet toimitilojemme osalta.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että tilat ovat korjauskelpoiset.

Suomalaisille ei suuria huolia 

Lähetystö ei ole ehtinyt käydä laajempia keskusteluja alueella olevien suomalaisten kanssa, mutta tilanne vaikuttaa hyvältä.

– Meidän saamien ilmoitusten mukaan ei ole merkittäviä huolia ilmennyt.

Myös Kauppisen oma työ muuttui räjähdyksen myötä.

– Diplomatia on välillä tällaista ja kaikenlaisia olosuhteita tulee vastaan, hän tiivistää.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja