Tältä näyttää Risto Rytin selli hotellihuoneena – MTV vieraili presidentin vankisellissä Helsingin Katajanokalla: "Hän söi samaa ruokaa kuin muut vangit ja vaihtoi itse patjan"

Tältä näyttää presidentti Risto Rytin entinen vankiselli modernina hotellihuoneena 1:07
Tältä näyttää presidentti Risto Rytin entinen vankiselli modernina hotellihuoneena.

Perjantaina tuli kuluneeksi 63 vuotta presidentti Risto Rytin kuolemasta. MTV Uutiset vieraili entisessä Helsingin Lääninvankilassa eli nykyisessä Hotel Katajanokassa Rytin vanhassa vankisellissä.

Juuri mitään alkuperäisestä vankisellistä ei ole enää jäljellä. Ikkunakalterit ovat kuitenkin yhä tukevasti paikallaan.

– Tässä on pieniä parannuksia tehty, kuten näkyy, sanoo Hotel Katajanokan Chief Concierge Sami Joutsenvuo.

Joutsenvuo kertoo, että vankisellit olivat kooltaan noin puolet nykyisen hotellihuoneen pinta-alasta. Huone on kahden sellin yhdistämisen lopputulos.

Olot kuin muilla vangeilla

Olot olivat presidentillä täysin samat kuin muillakin vangeilla. Tiettyjä erivapauksia Rytillä kuitenkin Joutsenvuon mukaan oli.

– Hän oli muuten täysin samanlainen kuin kuka tahansa muu vanki, mutta hänet oli vapautettu työvelvoitteesta. Hän sai keskittyä päivisin kirjallisiin töihin, mutta söi esimerkiksi samaa ruokaa kuin muutkin vangit ja vaihtoi itse patjan, Joutsenvuo valottaa.

Ryti sijoitettiin samalle käytävälle niin ikään sotarikosoikeudenkäyntiä odottaneiden ministerien kanssa. Ministereistä neljännen kerroksen käytävällä lusivat Johan Ragnell, Carl Ramsay, Väinö Tanner, Edwin Linkomies, Antti Kukkonen, Tyko Reinikka ja Toivo Kivimäki.

Joutsenvuon mukaan presidentin entinen selli on listalla kuin mikä tahansa muistakin Hotel Katajanokan huoneista. Joskus asiakkaat kuitenkin valikoivat huoneensa juuri Risto Rytin vuoksi, jolloin se pyritään heille järjestämään.

Katajanokalla puoli vuotta, Sörnäisissä kolme vuotta

Ryti (1889–1956) istui Katajanokalla sotasyyllisyysoikeudenkäynnin ajan syyskuusta 1945 helmikuuhun 1946.

Kymmenen vuoden vankeustuomiostaan Ryti istui kolme vuotta Sörnäisten vankilassa, kunnes tasavallan presidentti J.K. Paasikivi (1870–1956) armahti hänet vuonna 1949.

Vapauduttuaan entinen presidentti vietti hiljaiseloa kotonaan Helsingin Kaivopuistossa, kunnes kuoli sairauksien uuvuttamana tällä 25. lokakuuta vuonna 1956. Hietaniemen hautausmaalle haudattu Ryti oli kuollessaan 67-vuotias.

Päivitys klo 19.57: Korjattu J.K. Paasikiven kuolinvuosi.

Lue myös:

    Uusimmat