Tältä näyttää pikkujouluaika taksikuskin silmin: Ehdottelua, hiplailua ja humalaista riitelyä, mutta myös yllätyksiä: "Suomalaiset rupeavat tuhannen päissään veljeilemään"

Käsillä oleva pikkujoulusesonki on kiireistä aikaa taksikuskeille. Kyydittäviä riittää, mutta juhlaväen karkeloinnilla on myös lieveilmiönsä.

Taksiala vapautui – mikä muuttui? Katso video!

Taksiala vapautui - mikä muuttui? 8:57

Helsinkiläinen Aslan Ali tietää, miltä pikkujoulukausi näyttää ratin takaa. Hektistä on, etenkin illan ruuhkapiikkien kohdalla.

– Ihmisiä viedään etkoille, etkoilta baariin ja baarista kotiin. Kun noina aikoina jätät asiakkaan, seuraava on jo tullut ovesta sisälle. Se on jäätävää tykittämistä, Kovanen Oy:llä muutaman vuoden taksia ajanut Ali kuvailee.

Juhlakansan humalatila ei Alin mukaan juuri poikkea tavallisista viikonlopuista. Huomioon on kuitenkin otettava, että liikkeellä on paljon ihmisiä, jotka eivät juhli erityisen usein.

– On paljon ihmisiä, jotka vetävät kännit vain pari kertaa vuodessa, ja käyttävät myös taksia vain pari kertaa vuodessa. Asenne on, että ’kyllä minä tiedän’ ja ’minulla on oikeuksia’, Ali hymähtää.

"Ilmoitin, että hänen kyytinsä päättyy tähän"

Kuskiin kohdistuva ahdistelu ei ole Alin mukaan pikkujoulukauden aikana erityisen tavatonta.

– Lähentely-yrityksiä tulee aina, sukupuolesta ja iästä riippumatta. Ehdottelua, mutta myös koskettelua ja hiplailua, Ali toteaa.

– Kerran asiakas tuli kyytiini, muttei tiennyt tarkalleen, mihin mennään. Hän halusi vain ajella ympäriinsä ja hivuttautui koko ajan lähemmäksi. Ilmoitin, että hänen kyytinsä päättyy tähän.

Yllättävää veljellistä henkeä

Taksitolppien ajatellaan usein olevan pikkujouluaikana jonkinlaisia taistelutantereita, joissa aggressiivisimmat juhlijat purkavat kiukkuaan muihin jonottajiin. Alin mukaan tolpilla kukkii kuitenkin yllättävän toverillinen henki.

– Tuntemattomat ihmiset sopivat, että mennään samalla taksilla samaan suuntaan. Suomalaiset rupeavat tuhannen päissään veljeilemään. Se on erikoista, mutta järkevää.

Erityisesti Ali kehuu myös keskusteluja, joita estot hävittäneiden asiakkaiden kanssa on silloin tällöin syntynyt.

– Ihmiset avautuvat humalassa. Edellinen asiakas voi olla miljonääri ja seuraava perustavis. Jutut ovat kuitenkin jossain määrin samanlaisia. Alkoholi vaikuttaa kaikkiin samalla tavalla, Ali pohtii.

Taksiesimies: Taksiuudistuksella ei yllättäviä vaikutuksia

Kuljettajien esimies Cristian Bujor Helsingin Taksipalvelusta kertoo, että kesällä toteutettu taksiuudistus näkyy pikkujoulukautena lähinnä laajempana tarjontana taksiyrityksistä. Tavallisten taksin leipiin on myös hakeutunut runsaasti entisiä Uber-kuskeja.

Helsingin Taksipalvelun kuskit joutuvat Bujorin mukaan aggressioiden kohteeksi "välillä".

– Ongelma johtuu yleensä siitä, että humalaiset asiakkaat ovat sitä mieltä, että kuljettaja on valinnut väärän reitin, Bujor sanoo.

Myös oksentelu on Bujorin mukaan pikkujoulukauden ajoittainen vitsaus.

– Aina kuitenkin otamme kaikki asiakkaat hyvällä mielellä kyytiin, Bujor naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat