Pikkujoulukansaa varoitetaan jonoista, ylilyönneistä sekä onnenonkijoista taksiliikenteessä – kuusi vinkkiä, joilla säästyt ikäviltä yllätyksiltä: "Entistä enemmän on jätetty asiakkaan vastuulle"

Taksiala vapautui - mikä muuttui? 8:57

Pikkujouluaika vilkastuttaa perinteisesti taksiliikennettä. Kokosimme yhteen kuusi asiaa, jotka taksia harvemmin käyttävän kannattaa huomioida.

Katso video: Mikä muuttui, kun taksiala vapautui kilpailulle?

Taksien kilpailutus ja sen mukana hinnoittelu vapautuivat liikennepalvelulain voimaantulon myötä heinäkuussa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Trafi sekä Suomen Taksiliitto muistuttavat, mitä muutos merkitsee pikkujoulukansalle.

1. Entukäteen valmistautuminen ja vertaileminen kannattaa

– Entistä enemmän on jätetty asiakkaan vastuulle, että hän selvittää asioita etukäteen. Näin ei tule ikäviä yllätyksiä, kun pitäisi lähteä juhlista pois, summaa Suomen Taksiliiton tiedottaja Anne Jormanainen.

Asiakkaan kannattaa perehtyä etukäteen vaihtoehtoihinsa. Oleellista on selvittää ainakin, mistä taksin tilaa ja paljonko se mahdollisesti maksaa. Taksin voi tilata välityskeskukseen soittamalla sekä erilaisilla mobiilisovelluksilla. Kyydin saa napattua tuttuun tapaan myös taksitolpalta tai lennosta.

– Tilaustavat on pikemminkin lisääntyneet kuin vähentyneet, Jormanainen toteaa.

2. Hinta pitää selvittää viimeistään, kun istuu taksin kyytiin

Taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen lisäpalveluiden mukaan. Olennaista on, että asiakas tietää taksiin astuessaan, mitä kyyti tulee maksamaan tai millä perusteella hinta määräytyy.

– Taksipalvelut ovat nyt kuin mikä tahansa muu palvelu, joita ei hankita ilman, että sen hinta tiedetään etukäteen. Kuluttajalla on oikeus saada taksilta tai välityskeskukselta tieto matkan hinnasta tai hinnan määräytymisen perusteista jo ennen matkan vahvistamista tai sen alkamista, painottaa KKV:n lakimies Jukka Kaakkola.

Jos matkan hinta ylittää 100 euroa, niin kuljettajan pitää sopia selkeästi hinnasta etukäteen asiakkaan kanssa.

3. Hinnoittelussa saattaa tapahtua ylilyöntejä

Kysynnän ja tarjonnan lait pätevät nyt myös taksiliikenteessä. Jormanaisen mukaan onkin hyvin mahdollista, että pikkujoulukausi houkuttelee osan kuskeista nostamaan hintoja.

– Tässä tilanteessa on tietysti se vaara, että siellä voi tulla niitä ylilyöntejä. En sano, että niitä tulee, mutta niitä voi tulla. Siihen kannattaa siis varautua, Jormanainen kertoo.

Taksimatka saattaa joskus poiketa siitä, mitä on alun perin sovittu. Virhetilanteissa on tärkeää, että kuluttajat käyttävät oikeuksiaan. Kuljettajalta kannattaakin aina pyytää kuitti, koska se helpottaa ongelmien selvittämistä.

4. Pimeän taksin tunnistaminen voi olla käytännössä hankalaa

Minkä tahansa auton kyytiin ei tietenkään kannata hypätä. Viime kädessä kuskilta voi pyytää todistusta taksiluvasta. Myös hintatietoja voi pyytää paperilla.

– Välttäisin sellaista autoa, jossa etupenkeillä istuu valmiiksi kaksi henkilöä. Silloin voi olla suuri vaara, että kyseessä ei ole ylipäätään luvallinen taksi ja matka voi päättyä hyvin ikävästi, Jormanainen varoittaa.

Niin sanotun taksikuvun ja taksamittarin käyttäminen ei ole enää pakollisia. Niiden puuttuminen ei siis välttämättä kerro sitä, onko kyseessä virallinen taksi vai ei.

–  Käytännössä voi olla haasteellista selvittää onko kyseessä virallinen taksi. Tämä ei kuitenkaan poista sitä, etteikö luotettavia taksipalveluita olisi edelleen paljon, Jormanainen korostaa.

5. Jonottamiseen kannattaa varautua myös tänä vuonna

On todennäköistä, ettei ruuhkalta vältytä tänäkään vuonna, vaikka uusia taksilupia on myönnetty ympäri maan yli 2 000. Jonottamiseen kannattaakin varautua pukeutumalla lämpimästi.

– Takseja varmasti on. Siitä ei ole epäilystäkään. Kyllä se silti on todennäköistä, että siellä on jonoja ja joutuu odottelemaan autoja, Jormanainen sanoo.

Paljon riippuu myös asiakkaan ajoituksesta. Jos haluaa säästyä pitkältä jonottamiselta, kannattaa taksi tilata ennen puoltayötä. Viime vuosiin peilaten jonot ovat pisimmillään, kun ravintolat alkavat sulkea oviaan.

6. Ruuhkan voi välttää ennakoimalla

Taksien päivystysvelvollisuus poistui lakiuudistuksen myötä, minkä takia taksi kannattaa tilata ennakkoon saatavuuden varmistamiseksi erityisesti yöaikaan tai kaupunkien ulkopuolella.

– Jos taksin tilaa sovelluksella, niin nämä kaikki asiat niputtuvatkin kätevästi yhteen: hinta näkyy suoraan tilattaessa, sovellus yleensä kertoo, koska taksi on tulossa ja kuitti jää sähköisenä talteen”, muistuttaa Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää.

Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että taksin saa tilattua ennakkoon. Jormanainen kehottaakin selvittämään hyvissä ajoin, paitsi palvelun hinnan, myös millä tavalla eri toimijat suhtautuvat ennakkotilaamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat