Tältä näyttää, kun kadonnut ihminen paikannetaan lämpökameran avulla helikopterista – "Miljoonaluokan laite"

Rajavartiolaitos löysi kadonneen henkilön Mäntsälässä – huipputeknologia auttoi kohteen jäljille 0:11
Rajavartiolaitos löysi kadonneen henkilön Mäntsälässä – huipputeknologia auttoi kohteen jäljille.

Kadonnut henkilö löytyi eilen Mäntsälässä Vartiolentolaivueen helikopterin lämpökameran avulla, kertoo Vartiolentolaivue. 

Rajavartiolaitoksen pelastushelikopteri Rajaheko 200:n päällikön, majuri Riku Paloniityn mukaan kamera toimii suurimman osan ajasta juuri niin hyvin kuin video antaa ymmärtää.

– Viime yönä olosuhteet olivat myös kohdallaan. Ei ollut muita lämpöisiä kohteita. Kesällä auringon lämmittämät kivet, vesistöt ja sellaiset haittaavat etsintää, Paloniitty kertoo.

– Eläimet ja ihmiset näkyivät viime yönä todella hyvin. Kissan ja jäniksen kokoisista lähtien, Paloniitty jatkaa.

Vartiolentolaivueen komentajan Matti Lallukanmukaan laivueen kalustolla on löydetty vuoden aikana useita maastoon kadonneita tai eksyneitä ihmisiä.

"Miljoonaluokasta puhutaan"

Lämpökamerat eivät sinällään ole uusi juttu, mutta videolla näkyvän esimerkin kaltaista tehoa ei perusvehkeiltä kannata odottaa.

– Tämän tason laitteita ei varmasti kannettavissa ole. Tämä on sen kokoinen laite, että pitää olla helikopteri, vene, laiva tai miksei autokin, majuri Paloniitty sanoo.

Paloniityn mukaan kyseinen lämpökamera on Vartiolentolaivueessa vakinaisessa käytössä ja sitä hyödynnetään jatkuvasti kaikenlaisissa tehtävissä. Mistään halvasta vempaimesta ei ole kyse.

– Miljoonaluokasta puhutaan.


Lue myös:

    Uusimmat