Tältä näyttää, kun jäihin uponnut pelastetaan helikopteriin: "On ihan turha kuvitella, että jäihin pudottua pystyy itse hälyttämään apua"

1:16
Näin merivartiosto pelasti helikopterilla jäihin pudonneen henkilön.

Video pelastusoperaatiosta julkaistiin Twitterissä Vartiolentolaivue-tilillä.

Rajavartiolaitos ei halua paljastaa onnettomuuden ajankohtaa, sillä tarkoituksena on havainnollistaa, millaista jäihin pudonneen ihmisen pelastaminen oikeasti on.

Rajojenvalvontaupseeri Jukka-Pekka Lumilahti kertoo MTV Uutisille, että helikopterilla ihmisiä pelastetaan useimmiten alku- ja lopputalvesta.

– Tarkkoja pelastusmääriä minulla ei ole, mutta viikonloppuna pelastimme kolme ihmistä ja eilen yhden, kertoo Lumilahti.

Katso ylhäällä olevalta videolta, kuinka merivartiosto pelasti helikopterilla jäihin pudonneen ihmisen!

Apu ei tule hetkessä

Viime päivinä jäihin on pudonnut suhteellisen paljon ihmisiä, joten tästä syystä viranomaiset ovat aktivoituneet välittämään viestiä ihmisille, että jäille ei Etelä-Suomessa kannata mennä.

Videolle tallentuneessa pelastusoperaatiossa oli onnea matkassa, sillä onnettomuushetkellä Rajavartiolaitos oli harjoittelemassa lähistöllä helikopterilla. Normaalisti apua ei ole näin nopeasti saatavilla, sillä pelastajien viiveet jäällä ovat pitkät.

– Tässä tapauksessa olimme hälytyksestä kymmenessä minuutissa paikalla, mikä on erittäin nopeaa. Normaalisti pelkkä kopterin käynnistäminen ottaa sen ajan. Siitä vielä lentoaika, joten noin puoli tuntia siinä menee.

Ei missään nimessä yksin jäille

Lumilahti vetoaa ihmisiin, etteivät he menisi jäille kävelemään. Jos kuitenkin joku päättää mennä kävelemään jäälle, niin silloin ei missään nimessä pidä mennä yksin.

– On ihan turha kuvitella, että jäihin pudottua pystyy itse hälyttämään apua. Se on silloin tuurista kiinni, sattuuko kukaan näkemään.

Lumilahden mukaan tapauksissa, joissa ihmistä ei ole pystytty pelastamaan, on usein yhdistävänä tekijänä, että kukaan ei ole nähnyt jäihin pudonnutta henkilöä.

– Silloin selviytymismahdollisuudet ovat huonot, kertoo Lumilahti.

0:35
Näin petollisesti jää voi pettää alta! Helsingissä Lauttasaaren leijalautailijat ry:n kelikamera tallensi viime viikonloppuna tilanteen, jossa kaksi ihmistä vajosi jäihin. Pudonnut pariskunta selvisi onneksi omin avuin ylös hyytävästä vedestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja