"Siellä on toimittaja veden varassa": MTV testasi suorassa lähetyksessä, kuinka helposti nyt vajoaa heikkoihin jäihin – näin hyisestä vedestä pelastaudutaan oikeaoppisesti

1:55
Toimittaja kokeili, miltä tuntuu pudota heikkoihin jäihin – näin pelastaudut oikeaoppisesti. Videolta voit katsoa, miltä jäihin vajoaminen näytti toimittajan näkökulmasta.

Paukkupakkaset ovat rohkaisseet ulkoilijoita kokeilemaan jäiden kestävyyttä – ikävä kyllä monin paikoin huonoin seurauksin. MTV:n toimittaja testasi suorassa lähetyksessä, miten helposti jäät Helsingin seudulla pettävät ja miten hyisestä kylvystä pelastaudutaan oikeaoppisesti.

Pelastuslaitoksen mukaan jäille ei ole vielä menemistä etenkään Etelä-Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen mukaan vesistöjen jäät ovat muuallakin Suomessa vielä noin 10–30 senttiä ohuempia kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta.

Eilen Suomenlinnan merivartiostolla oli Helsingissä kaksi hätätilannetta 15 minuutin sisällä. Molemmissa tapauksissa ulkoilija oli vajonnut jäihin.

Kolme tärkeintä ohjetta jäistä pelastautujalle

MTV Uutisten toimittaja Lisa Kärnä harjoitteli suorassa lähetyksessä oikeaoppista pelastautumista jäiden seasta. Seurana Lauttasaaren edustalla suoritetussa harjoituksessa olivat Helsingin pelastuslaitoksen pintapelastajat. 

Paloesimies Jari Granberg neuvoi ennen testiä, että jos haluaa lähteä jääkävelylle, mukaan pitää pakata naskalit ja vaihtovaatteet.

 – Jos jäihin putoaa, kaikista tärkein asia on yrittää pysyä mahdollisimman rauhallisena ja huutaa apua. Jään pinnalle pitää pyrkiä nousemaan tulosuuntaan ikään kuin uimalla kovilla potkuilla. 

– Älkääkä ikinä lähtekö yksin jäälle ja ilmoittakaa ystäville tai omaisille, minne suunnalle olette menossa, Granberg lisäsi.

Katso yllä olevalta videolta, miten Lisa Kärnä pelastui ammattilaisten avulla hyisestä vedestä ja mikä on hänen tärkein neuvonsa jäille menijöille.

– Siellä on toimittaja veden varassa, Granberg selosti Lisa Kärnän jäihin vajoamista.

– Katsojien on syytä muistaa, että toimittajalla on päällä kuivapuku, joka helpottaa huomattavasti jäälle nousemista. Jos vaatteet ovat märät ja muutenkin on kylmä valmiiksi, jään päälle pääseminen on huomattavasti hankalampaa.

8:10
MTV:n toimittaja vajoaa heikoilta jäiltä veteen suorassa lähetyksestä. Ammattilainen neuvoo, miten piinaavasta tilanteesta pelastaudutaan oikeaoppisesti. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja