Tältä näyttää, kun astuu "meriräkään" – Marmaranmeren vallannut lima tappaa mereneläviä ja uhkaa koko ekosysteemiä

1:59
Tältä näyttää, kun astuu "meriräkään" – katso videolta, millaista rannikon vallannut kasvilima on

Turkissa Marmaranmeren vallannut kasvilima uhkaa jo koko sen ekosysteemiä. Lima ilmestyi rannikolle reilu viikko sitten.

Vihertävän ruskea, paksu lima on nimetty "merirääksi". Se on niin paksua ja levinnyt niin suurelle alueelle, että valo tai happi eivät pääse pinnan läpi. Kalat, kasvit ja muut meren asukit ovat siis vaarassa.

Voit katsoa artikkelin alussa olevalta videolta, miltä näytti, kun paikallinen mies työnsi jalkansa "meriräkään".

Lima on alkanut hajoamaan pienemmäksi töhnäksi ja vajoamaan pohjaan, mikä tukahduttaa merenpohjassa eläviä koralleja ja muuta elämää allensa.

– Marmaranmeren ahdinko on seurausta ihmisen toimista, sanoo dokumentaristi Tahsin Ceylan uutistoimisto Reutersille.

– Tämä on talousjätteen ja saasteiden seuraus.

Ilmaston lämpeneminen ja veteen valuneet saasteet voimistavat merien rehevöitymistä ja tämänkaltaisten kasvilimojen kasvua.

Maan suurin siivousoperaatio

Sunnuntaina Turkin ympäristöministeri Murat Kurum kertoi, että Marmaranmeri aiotaan puhdistaa ja suojella. Lisäksi rannikkokaupunkien ja merellä kulkevien alusten jätevesien käsittelyä aiotaan parantaa.

Kurumin mukaan tiistaina on tarkoitus aloittaa siivousoperaatio, jota kuvaillaan maan historian suurimmaksi. Kaikki on kutsuttu talkoisiin mukaan, ministeri sanoi.

Marmaranmeri on sisämeri, joka yhdistää Mustanmeren ja Egeanmeren. Myös pääkaupunki Istanbul sijaitsee Marmaranmeren rannalla.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan syytti tilanteesta Istanbulin kaltaisia rannikkokaupunkeja, ja vannoi "puhdistavansa maan meret limaista vitsauksesta".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja