Taloyhtiön autopaikat aiheuttavat kiistaa – näin säilytät naapurisovun

Autopaikat herättävät keskustelua monissa taloyhtiöissä. Jos autopaikkoja ei riitä kaikille halukkaille, taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä voivat joutua tulilinjalle niiden jakoperusteista.

Autopaikoista ei ole suoranaisia säännöksiä laissa, joten niiden jaossa joudutaan tukeutumaan muun muassa osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun periaatteesta johdettuihin tulkintoihin.

Taloyhtiössä voi olla monenlaisia autopaikkoja pihapaikoista autotalli- tai autohallipaikkoihin. Paikat voivat olla taloyhtiön omistuksessa, jolloin yhtiö vuokraa niitä osakkaille tai vuokralaisille. Autopaikat voivat myös kuulua osakkaille.

Varsinkin kaupunkialueilla, jossa parkkitilaa on rajallisesti, autopaikoista on monesti pulaa. Tällöin taloyhtiössä joudutaan pohtimaan, miten autopaikat jaetaan asukkaiden kesken.

– Autopaikka on keskeinen asumisviihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Kaikkihan haluavat pysäköidä autonsa helposti ja turvallisesti. Jos asukkaalla ei ole autopaikkaa, hän joutuu joka päivä miettimään autonsa pysäköintiä. Autopaikoista syntyy tämän takia helposti erimielisyyksiä taloyhtiöissä, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Pujals kertoo, että heidän puhelinneuvontaan tulee säännöllisesti kysymyksiä muun muassa autopaikkojen jakamisesta silloin, kun paikkoja ei riitä kaikille. Myös paikkojen virheellinen käyttö puhututtaa. 

– Vastauksia kysymyksiin ei löydy laista, vaan niissä joudutaan nojautumaan juridisiin tulkintoihin, Pujals valottaa.

Myös vuokralaisilla on oikeus autopaikkaan

Taloyhtiöissä herättävät keskustelua etenkin yhtiön omistamat autopaikat sekä se, kenellä on oikeus saada paikka autolleen. Jos yhtiössä on autopaikkoja liian vähän, autopaikkoja ei voi antaa tietyille osakkaille ja antaa näiden pitää paikkoja ikuisesti.

– Osakkaiden yhdenvertaisuus edellyttää, että kaikilla on mahdollisuus paikan saamiseen. Tästä syystä autopaikkoja täytyy kohtuullisella aikavälillä kierrättää, Pujals opastaa.

Joissain yhtiöissä autopaikka annetaan vain osakkaille, ei esimerkiksi vuokralaisille. Tämä ei ole oikea tapa toimia. Esimerkiksi sijoittajaosakkaan vuokralaisella on samanlainen oikeus autopaikkaan kuin talossa asuvalla tai toimivalla osakkaalla.

Pujalsin mukaan autopaikan voidaan jakaa ensisijaisesti talossa asuville osakkaille, mutta mikäli niitä jää yli, ne voidaan jakaa esimerkiksi vuokralaisille.

Autopaikkojen jakoperiaatteet on hyvä käsitellä ja vahvistaa yhtiökokouksessa. Ne kannattaa myös saattaa jokaisen osakkaan ja asukkaan tietoon, jolloin taloyhtiön autopaikkojen suhteen noudattama menettely ei tule kenellekään yllätyksenä.

Autopaikka ei ole varasto

Autopaikan käyttö väärään tarkoitukseen herättää sekin kränää taloyhtiöissä. Autopaikalla saa pitää auton lisäksi esimerkiksi moottoripyörää tai mopoautoa, muttei välttämättä esimerkiksi peräkärryä tai asuntovaunua. Autopaikkaa tai -tallia ei ole tarkoitettu varastoksi.

Pujals neuvoo taloyhtiötä seuraamaan autopaikkojensa käyttöä ja puuttumaan väärinkäytöksiin.

– Autopaikan vuokrasopimus voidaan irtisanoa sopimusrikkomuksen perusteella. Sopimusrikkomus on esimerkiksi se, että osakas käyttää paikkaa vastoin sopimusta vaikkapa varastointiin.

Vaikka autopaikka olisi osakkaan hallinnassa esimerkiksi autotalli- tai autohalliosakkeina, sitä ei voi käyttää miten tykkää. Myös osakashallintaisia autopaikkoja tulee käyttää siihen, mihin ne on tarkoitettu, eli auton pysäköintiin.

– Asunto-osakeyhtiölaissa säädetyt huoneiston hallintaanottoperusteet soveltuvat myös autopaikkaosakkeisiin. Autopaikka on siis periaatteessa mahdollista ottaa yhtiön hallintaan. Hallintaanotto edellyttää kuitenkin aina, että sen perusteena oleva rikkomus on olennainen, Pujals kertoo.

Taloyhtiön kannattaa opastaa osakkaita autopaikkojen käytössä. Helpoin tapa on kirjata autopaikkojen käyttöön liittyvät rajoitteet autopaikkojen vuokrasopimuksiin sekä taloyhtiön autopaikkasääntöihin.

Lähde: Kiinteistöliitto

Lue myös:

    Uusimmat