Talopaketti, osa 4

Valmistus ja laadunvarmistus tehtaalla

Yksi talopaketin parhaita puolia on se, että rakennuksen osat valmistetaan tasalämpöisissä, kuivissa sisätiloissa. Laatu pysyy tasaisen hyvänä.

Kannustalojen käyttämässä järjestelmässä seinäelementtien valmistus lähtee siitä, kun valmiiksi katkotut, esilovetut puutavarat kootaan suurelle, metallisen hydraulisesti toimivalle metallipöydälle ja naulataan koneellisesti yhtenäiseksi rungoksi.

Ikkunalliset elementit rakennetaan ikkunan ympärille. Pöydälle asetetaan ensin pelkkä ikkuna ja sen ympärille 15 mm paksu kevythuopa tiivisteeksi. Elementtirunko kootaan sitten pala palalta ikkunan ympärille. Tällä pyritään mahdollisimman lämpimään ja tiiviiseen rakenteeseen ikkunan kohdalla.

Ikkunoiden toimittaja onkin talotehtaalle ymmärrettävästi yksi tärkeimpiä yhteistyökumppaneita. Tämän on kyettävä toimittamaan tasalaatuista tavaraa hyvinkin monenlaisena versiona - sisälasit esimerkiksi voidaan vaihtaa energiasäästölasiin asiakkaan toivomusten mukaisesti. Värityksellä on oma vaikutuksena valaistukseen ja ennen kaikkea tähän ikkunan kestoikään. Suositus on valkoinen - sillä on todettu olevan paras kestävyys. Auringoin lämpörasite kesällä ei ole liian voimakas.

Ikkuna koostuu lukuisista yksityiskohdista. Asiakkaan on voitava valita sopiva erilaisista kahvoista ja muista heloista. Entä tuuletusmekanismit - markkinoille on tullut uusia ja kekseliäitä venttiilejä, joiden avulla lasit pysyvät kirkkaina lämpötilasta ja ilmankosteudesta riippumatta. Uusi, oivallinen keksintö on ikkunan sisäpuolella kulkeva sälekaihtimen naru.


Elementti tehdään ikkunan ympärille

Elementithän valmistetaan rakennesuunnittelijan tekemän elementtisuunnitelmien mukaisesti. Niiden kokoaminen alkaa sisäpuolen tekemisellä: ensin laitetaan sähköputket, sen jälkeen vilvoitus, höyrynsulkumuovi ja tämän jälkeen sisäverhouslevy, joka on kipsilevyä. Elementtitalossa on tärkeää se, että kipsilevyt kiinnitetään aina ruuveilla: jos rakennusvaiheessa halutaan lisätä esimerkiksi pistorasioita, levy on silloin helppo irrottaa.

Kun elementin sisäpuoli on saatu tehtyä, elementti käännetään kääntöpöydällä toisin päin. Ensimmäiseksi tarkistetaan, että vilvoitus on kunnossa myös ulkopuolella. Tuulensuojalevy kiinnitetään paikalleen. Koodauslaudalla saadaan tuuletusväli ulkoverhoukselle, jonka merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Siihen käytetään kertaalleen pohjamaalattua, hienosahattua puutavaraa joka asennetaan sydänpuoli ulospäin - pieneltä vaikuttava yksityiskohta, jolla on kuitenkin aivan olennainen vaikutus seinän ulkonäköön. Puu on luonnonmateriaali, jossa tapahtuu vuosien saatossa erilaista elämistä. Kovalle rasitukselle joutuvassa ulkoseinässä on pyrittävä saamaan se mahdollisimman vähäiseksi.

Ja siinä onkin tehtaan ehkä merkittävin hankkija: puutavaran toimittaja. Laadun tasaisuus on elinehto, ja siihen kykenee vain riittävän suuri ja asiansa osaava yritys. Ulkoverhouslaudaksihan kelpuutetaan vain paras osa - sydänpuu. Virheitä ei suvaita - irronneita oksia, kaarnarosoja tai pihkataskuja.

Kattokannakkeet valmistetaan tehtaalla omassa yksikössään, olivatpa ne sitten ristikoita tai kehätyyppisiä, kaksikerroksisen talon kattokannakkeita. Kannakkeet valmistetaan leimatusta, lujuusluokitusta puusta. Laudat katkaistaan tietokoneohjatulla erikoissirkkelillä, johon syötetään tiedot etukäteen. Kannattajat kootaan naulalevyliitoksin vahvan puristimen avulla.
Kattoristikot ovat hyvin kevyitä rakenteita, joihin käytetään mahdollisimman vähän puutavaraa. Siksi laadunvalvonta on todella tarkkaa ja toleranssit tiukkoja. Jokainen ristikko leimataan ja numeroidaan, kosteus ja naulalevyjen paikka tarkastetaan ja tästä täytetään vielä tarkastuskaavake. Kattokannakkeiden valmistaminen on luvanvarausta työtä: niiden pitää täyttää VTT:n vaatimukset. Kannattajien kokoajat ovatkin erikoismiehiä, jotka ovat käyneet VTT:n lujuuslajittelukurssin.

Lue myös:

    Uusimmat