Talopaketti, osa 1

Perinteitä kunnioittaen

Yksi suurimpia - ja ensimmäisiä - kysymyksiä, jonka omakotitalon rakentamista suunnitteleva joutuu ratkaisemaan on valinta valmiin talopaketin ja paikalla rakentamisen - pitkästä puusta, tikkutavarasta - rakentamisen välillä.

Omakotitalo omana työnä vai talopaketista?

Joka mies on kirvesmies, tavattiin ennen vanhaan sanoa. Ehkä näin olikin, vaikka monen kirves on kyllä kautta aikojen kalahtanut kiveen kun kunnianhimoinen hartiapankkilainen on yliarvioinut omat taitonsa ja käytettävissä olevan aikansa... ja nykyään karu totuus taitaa olla se, että käden taito on katoavaa kansanperinnettä. Sitä mieltä on ainakin Rakennustutkimus RTS Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussila - mies joka varmasti tietää, mistä puhuu:

"Talopakettien osuus uusista omakotitaloista nousee tänä vuonna kaikkien aikojen ennätyslukemaann, 62 prosenttiin aloituksista. Suunta on ollut tämä jo pitkään ja vain vahvistuu.

Syy on selvä: ihmisten omatoimisuus laskee. Rakentajasukupolvi on 20 vuotta - omakotitalot rakennetaan ikävälillä 25-45. Tästä väestä uusiintuu joka vuosi viisi prosenttia, ja nuorempi polvi on vieraantuu yhä kauemmas käytännön rakentamisesta. Tämän päivän 25-vuotiaat eivät edes tunne rakentamisen työvälineitä, eivätkä koe niitä omakseen."

Oman ammattitaidon lisäksi puntariin on pantava aikataulukysymys. Talon rakentaminen on ankara ponnistus; jokseenkin poikkeuksetta kovempi - jos kohta myös palkitsevampi - kuin yleisesti kuvitellaan. Entinen asunto on myytävä uuden rahoittamiseksi - missä asutaan väliaika ja kestävätkö perhesuhteet mahdollisesti huomattavan epämukavaa tilapäisasuntoa, jossa nyhjääminen vain venyy venymistään?

Huomattava on myös halutun ja valitun rakennuksen koko ja muoto. Kerrosten lukumäärä, erkkerit, kattolyhdyt ja -ikkunat ja monet muut kivat yksityiskohdat miellyttävät useimpia - ja niiden tekeminen on usein ammattimiehellekin konstikas paikka.

Talon rakentaminen voi olla hauskaa; monelle se on ollutkin yksi elämän ikimuistoisimpia ja miellyttävimpiä projekteja. Mutta vähintään yhtä moni kaivaa itselleen talon kokoisen kuopan jo ennen ensimmäistäkään lapionpistoa. Syyt ovat juuri edellä mainitut: oman osaamisen ja taloudellisten mahdollisuuksien yliarviointi sekä valmistautumattomuus työmaalla tapahtuvien myöhästelyjen aiheuttamiin jatkuviin lykkäyksiin ja viivästyksiin.

Ennen vanhaan sanottin myöskin: suutari pysyköön lestissään. Ei ole häpeä jättää talon rakentaminen alan ammattimiehille. Yhä useammin on järkevää rakentaa taloaan tekemällä ne lisätyöt vaikka oman näyttöpäätteen ääressä; kyllä siellä rakennuksella riittää joka tapauksessa iltaisin jokaiselle sopivaa, kevyttä ja tärkeää tekemistä, joka nopeuttaa urakan valmistumista: paikat on siivottava mieluiten päivittäin, ammattimiesten seuraavassa vaiheessa tarvitsemat tarvikkeet voi siirrellä valmiiksi oikeille paikoilleen ja ennenkaikkea: hanketta on seurattava ja hallinnoitava yhdessä vastaavan mestarin kanssa.

Valitse ensin tontti, tutustu taloesitteisiin vasta sitten!

Oulun kaupungin rakennusvalvonnan ammattilainen Tapani Mäkikyrö seuraa omakotihankkeiden etenemistä työkseen: "Ihan suoraan on sanottava, että valmiin paketin valitseva pääsee helpommalla. Jos lähtee ihan kappaletavarasta tekemään, pitää olla todella hyvät avustajat. Muuten siinä menee omakin panos hukkaan heti alkuvaiheessa."

Yhtä usein mennään istumpaikka edellä petäjään kuitenkin jo haaveiluvaiheessa. Tehdään juuri päinvastoin kuin pitäisi: kerätään metrin pino talotehtaiden esitteitä, valitaan miellyttävän näköinen talopaketti ja aletaan vasta sitten miettiä tonttia.

Ei näin!

Jokainen kiinteistönvälittäjä voi kertoa suoralta kädeltä, mitkä ovat asunnon kolme tärkeintä ominaisuutta: ensimmäinen on sijainti. Toinen on sijainti. Ja kolmas on - sijainti. Suomesta löytyy varmasti seutuja, joilla rakentajalle riittää valinnanvaraa peltotontista kallionhuippuun, mutta mitä lähemmäs kasvukeskuksia mennään, sitä vähemmän asiaan pystyy vaikuttamaan. Jokaisenhan on kuitenkin rakennettava talonsa paikkaan, josta pääsee kohtuuvaivalla työpaikalle, kouluun ja kauppaan.

Vasta sitten on vuorossa talopaketin valinta. Ja kyllä niissä valinnanvaraa riittää. On aivan turha pelätä, ettei sopivaa löytyisi, oli kysymys yksi- tai kaksitasoratkaisusta, rinnetontista tai pellosta.

Talo on siis valittava tontille sopivaksi, eikä päinvastoin. Valitettavasti maamme pientaloalueilta löytyy yllin kyllin esimerkkejä keinotekoisesti tasamaalle sovitetuista rinnetaloista ja kalliorinteeseen pönkitetystä bungalowista.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla tontit alkavat olla kiven alla. Kannattaa muistaa, että talon voi kyllä rakentaa vaikka suolle - ja kannattaakin ehkä rakentaa, jos sijainti ja hinta ovat sopivat - mutta vaikeat olosuhteet vaativat kalliita erikoisratkaisuja. Kunnallistekniikan saatavuus on varmistettava erityisesti silloin, kun tontti sijaitsee pääviemärin tason alapuolella ja joudutaan rakentamaan pumppaamo. Sen pettäminen tarkoittaa käytännössä isoa ja haisevaa sotkua.

Näitä asioita - kuten monia muutakin - kannattaa miettiä yhdessä oman kunnan rakennusvalvonnan kanssa. "Rakennusvalvonnan rooli on muuttunut viime vuosien aikana paljon," Mäkikyrö painottaa. "Me pyrimme kohtaamaan ihminen oman suunnitelmansa kanssa, ei meidän suunnitelman kanssa.Tarjoamme asiakkaalle todella paljon apua jo suunnitteluvaiheessa. Asiakkaan tarvitsee vain tulla kysymään!" Erityisen hyvä ajankohta on juuri se, jolloin rakentamista kuumeisiimmin suunnitellaan: talvi. Silloin valvojilla on parhaiten aikaa istua mokitusten kysyjän kanssa.

"Moni ei ymmärrä, että rakennuslupa maksaa aivan yhtä paljon, käyttipä rakennusvalvonnan asiantuntemusta tai ei. Sama jatkuu työmaavaiheessa: meitä voi siellä kiusata vapaasti ja ottaa yhteyttä kuinka monta tahansa; kysyä ja pyytää paikallekin. Jotkut osaavat sen tehdä mutta liian monilta tämä mahdollisuus jää käyttämättä."

Kun talopaketti on sitten valittu, auttajia löytyy lisää. Kannustalojen toimitusjohtaja Mika Uusimäki: "Yksi talonvalmistajan merkittävimpiä palvelumahdollisuuksia on laaja ja vakiintunut yhteistyökumppaniverkosto, joka mahdollistaa juuri tälle talonvalmistajalle sopivat suunnittelijapalvelut. Itse asiassa pakettitalo suunnitellaan usein aivan alusta alkaen raakatontille raivauksesta lähtien. Perustusten suunnittelu on yksi useimmin tarvittavia palveluita ja esimerkiksi juuri siinä yhteistyökumppaneiden vakiintuneisuus palkitsee - suunnittelijat ovat tehneet töitä samalle talotehtaalle vuosien ajan."

Lue myös:

    Uusimmat