Tallinnan paloittelusurmasta luettu tuomio

Vuonna 2005 liikekumppaninsa surmannut ja paloitellut suomalainen uhkasi valittaa pitkästä tuomiosta.

Tallinnan paloittelusurmasta syytetty suomalainen Markus Pasi Pönkä, 23, on tuomittu 12 vuoden vankeuteen murhasta. Pönkä surmasi ja paloitteli 21-vuotiaan liikekumppaninsa Tallinnassa vuoden 2005 joulukuussa. Myös uhri oli suomalainen. Tuomio luettiin maanantaina Harjun maaoikeudessa Tallinnassa.

Syyttäjä oli vaatinut Pöngälle hyötymistarkoituksessa tehdystä murhasta hieman kovempaa, 14 vuoden tuomiota. Teon motiiviksi katsottiin halu pitää yksin miesten petoksilla hankkimat varat sekä hankkiutua eroon todistajasta, joka olisi voinut yhdistää Pöngän talousrikoksiin. Enimmillään murhasta voi Virossa saada elinkautisen. Jutun käsittely jatkunee Virossa vielä ylemmässä oikeusistuimessa, sillä Pönkä ilmaisi aikovansa valittaa tuomiosta.

Päätöksen voimaantulon jälkeen Pönkä siirretään kärsimään rangaistustaan Suomessa. Hän saattaa joutua kotimaassa myös käräjille petosjutussa, jossa hänen epäillään takoneen huijauslaskuilla mittavat voitot. Paloittelusurman uhri taas olisi ollut syytettynä Syöpäsairaiden tuki ry:n suuressa keräyshuijausjutussa.

Pönkä myönsi oikeudessa sekä surman että paloittelun, mutta väitti toimineensa itsepuolustukseksi. Puolustuksen mielestä hänet olisi pitänyt tuomita enintään taposta.

Ruumis mustissa muovipusseissa

Paloittelusurma paljastui, kun vuokraisäntä löysi uhrin ruumiin mustiin muovipusseihin paketoituna Tallinnan keskustan Maakri-kadun tornitalosta.

Asunnosta oli yritetty siivota kaikki surmatyön jäljet. Ruumiin hävittäminen jäi kuitenkin kesken, koska Viron poliisi ehti napata Suomen poliisin talousrikoksista etsintäkuuluttaman Pöngän pian surman jälkeen.

Sitä ennen hän oli muun muassa pesettänyt pesulassa housunsa, joihin jääneistä verijäämistä löytyi uhrin dna:ta. Pidätyksen yhteydessä Pöngän hallusta löytyivät uhrin asunnon avaimet ja tämän henkilökortti.

Syyttäjän mukaan Pöngän toiminta oli hyvin tarkoituksenmukaista sekä ennen tekoa että sen jälkeen. Itsesuojeluväitettä vastaan puhui myös se, että oikeuslääkärin mukaan uhri oli lattialla joko istuallaan tai makuulla, kun häntä ammuttiin selkään.

Uhrin vanhemmat vaativat henkisistä kärsimyksistä yhteensä 140 000 euron korvauksia. Tämän vaatimuksen oikeus siirsi käsiteltäväksi siviilikanteena. Pönkä tuomittiin kuitenkin korvaamaan omaisten oikeudenkäynti- ja muita kuluja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat