Tällaista on Mäntyharjulla maastoa saastuttava kemikaali: "Voi leimahtaa yhdestä kipinästä, aiheuttaa hengitettynä huimausta"

Mäntyharjun junaonnettomuudessa maastoon vuotanut kemikaali joudutaan todennäköisesti poistamaan saastunutta maaperää poistamalla, arvioi johtaja Tiina Putkonen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta.

Vaikka metyylitertiaaributyylieetteri haihtuu helposti ilmassa ja maan pinnalta, maastoon joutunut aine hajoaa hitaasti, hän sanoo.

– Maastosta se ei haihdu. Maahan joutuneena aine on vesiliukoinen, eli se kulkeutuu maassa helposti. Se on ikävä juttu, Putkonen sanoo.

Aine on helposti syttyvää ja se voi periaatteessa leimahtaa yhdestä kipinästä.

– Palovaara siinä varmaankin jonkin aikaa on, Putkonen sanoo.

Hän lisää, että viileä ilma ja kylmä maa kuitenkin hillitsevät syttymisvaaraa.

Ei ole myrkyllinen, eikä kerry ravintoketjussa

Metyylitertiaaributyylieetteriä sisältänyt junavaunu suistui eilen kiskoilta ja maastoon valui ainetta arviolta 40 000–50 000 litraa. Onnettomuus sattui Kinnin liikennepaikalla. Pelastuslaitos sai vuodon tukittua, minkä jälkeen ainetta on imeytetty maasta.

Putkonen sanoo, ettei aine ole myrkyllinen eikä se aiheuta esimerkiksi syöpää. Lisäksi sitä vaadittaisiin isot määrät, jotta se olisi vaarallinen kaloille tai vesikirpuille.

– Ravintoketjussa se ei kerry, eli jos kala saa sitä elimistöönsä, se ei sinne kumuloidu.

Myöskään pohjaveteen joutuessaan aine ei aiheuta myrkytysvaaraa. Veteen tulee sen takia kuitenkin paha maku ja haju, Putkonen sanoo.

– Hengitettynä aine aiheuttaa huimausta, eli pelastushenkilökunnan pitää siltä suojautua. 

Lue myös:

    Uusimmat