Tällaisilla lennokeilla poliisi aikoo valvoa ja nettikauppa hoitaa jakelua

Lennokit ovat olleet jo pitkään sotilaskäytössä. Nyt Yhdysvalloissa poliisi haluaa valvoa kaupunkeja niillä, ja nettikauppa Amazon suunnittelee tuovansa tilatun tavaran kotiovelle ilmasta käsin.

Yhdysvalloissa San Diegon energialaitos käyttää jo nyt lennokkeja sähkölinjojen tarkastamiseen vaikeakulkuisilla alueilla. Ne palvelevat parhaillaan myös säätilan monitorointia ja muuta tieteellistä tutkimusta Yhdysvalloissa.

New Yorkin Keskuspuiston laidalle kohonneen, 300 metriä korkean One57 -nimisen luksuskerrostalon rakennuttajat turvautuivat myös lennokin apuun. He ottivat sillä kuvia siitä, miltä talon miljoona-asunnoista avautuvat näkymät tulisivat näyttämään ennen kuin koko taloa oli rakennettukaan.

Maailman suurin nettikauppa Amazon lobbaa parhaillaan Yhdysvaltain ilmailuvirasto FAA:lta lupaa aloittaa pakettien testitoimitukset lennokeilla asiakkaille. Eli kun tulevaisuudessa tilaat Amazonilta jonkun tavaran, se voi ilmestyä jo puolen tunnin päästä lennokilla kotiovelle.

FAA:n odotetaan avaavan lennokit laajemmin yksityisliikenteelle ensi vuonna. Virastosta ennustetaan, että viiden vuoden kuluttua USA:n taivaalla pörrää jo 7 000 siviililennokkia.

Amerikkalaispoliisi kokeilee jo 

Myös Miamin, Seattlen ja Los Angelesin poliisi ovat testanneet lennokkien käyttöä. Los Angelesin poliisiosastolla LAPD:llä on kaksi lennokkia, joita ei kuitenkaan vielä ole otettu vakikäyttöön.

Kaksi vuotta sitten Los Angelesin piirikunnan sheriffi testasi lennokkia pahamaineisen Comptonin kaupungin yllä asukkailta salassa. Lainvalvontalennokit on tyypillisesti varustettu video- ja still –kameroilla, jotka välittävät reaaliajassa korkeapiirtokuvaa suoraan käyttäjän päätteelle, kuten älypuhelimeen. Lennokki voidaan varustaa myös yönäkölaitteilla.

Jokainen Los Angelesissa käynyt lienee huomannut, että täällä poliisihelikopterit pörräävät yhtenään taivaalla. Niiden käyttö on kuitenkin kallista. Helikopteri maksaa puolesta miljoonasta kolmeen miljoonaan dollariin ja jokainen lentotunti kustantaa 400 dollaria.

Siihen verrattuna halkaisijaltaan metrin kokoisen lennokin käyttö on halpaa. Kunnollinen lennokki lähtee tuhannesta eurosta ylöspäin. Nyt poliisilaitokset eri puolilla USA:ta testaavatkin niitä. Etelänaapuri Meksikossa Tijuanan poliisilla on jo kolme lennokkia lainvalvontakäytössä.

Mutta vaikka poliisi pitää lennokeista, se ei tykkää itseään kuvattavan. Losangelesiläinen aktivisti Daniel Saulmon ja kumppanit kävivät kuvaamassa Hollywoodin poliisilaitoksen porttien takana olevaa parkkipaikkaa lennokilla lintuperspektiivistä. Lainsäädäntö ei ole pysynyt tekniikan perässä. Poliisi ei pystynyt estämään kuvaamista, koska lennokkia kauko-ohjaava Saulmon oli julkisella paikalla, jalkakäytävällä. 

Armeijan lennokki voi olla pieni kuin kolibri

Tiettävästi ensimmäistä kertaa miehittämätöntä lennokkia käytti sotatilanteessa Israelin armeija 1970–luvun alussa. Iran käytti lennokkeja sodassa Irakia vastaan 1980-luvun lopulla, ja Yhdysvallat taas ensi kertaa Persianlahden sodassa 199090-luvun alussa.

Mutta vasta syyskuun yhdennentoista terrori-iskut vuonna 2001 aloittivat lennokkien laajamittaisen käytön Yhdysvaltain puolustusvoimissa. Sittemmin ainakin 26 maan armeijat ovat ottaneet lennokit arsenaaliinsa.

Viimeksi heinäkuussa Israelin armeija ampui alas Gazasta lähetetyn lennokin. USA käyttää niitä Meksikon rajalla ja Lähi-Idässä - Afganistanissa, Jemenissä, Pakistanissa ja Somaliassa jäljittämässä ja pommittamassa terroristeja.

Lennokin etuna on se, että vaikka vihollinen ampuisi sen alas, ihmishenkiä ei menetetä. Lennokkia, joka näyttää usein pieneltä helikopterilta, ohjataan maasta käsin. Se voi olla matkustajakoneen kokoinen tai pieni kuin kolibri. 

Lue myös:

    Uusimmat