Tälläisia ovat Venäjän-vastaiselle pakotelistalle joutuneet suomalaisliikemiehet

Yhdysvallat on laajentanut Venäjän-vastaisia pakotteitaan ja listalle osui kaksi Suomen kansalaista ja neljä yritystä.

Täydennetyllä listalla ovat liikemiehet Roman Rotenberg ja Kai Paananen ja yrityksistä Långvik Capital, Airfix Aviation ja SET Groupiin kuuluvat SET Petrochemicals ja Southeast Trading.

Rotenberg ja Paananen sekä neljä yritystä kytkeytyvät kaikki jollain tavoin kaasumiljardööri Gennadi Timtshenkoon ja liikemies BorisRotenbergiin, jotka jo ovat USA:n pakotelistalla. Heidät tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin liittolaisina.

Listalta löytyvä Kai Paananen on SET Groupin toimitusjohtaja. Pakotelistalle joutunut Southeast Trading Oy on SET Groupin emoyhtiö, jonka pääkonttori on Lappeenrannassa. Yhtiöllä on konttorit myös Pietarissa ja Espoossa. 

Myös sanktiolistalle joutunut SET Petrochemicals Oy kuuluu samaan konserniin. Yhtiöt harjoittavat Venäjän vientiä ja tuontia puu- ja öljyteollisuuden alalla sekä konsultointia.  
SET Groupin sivuilla Gennadi Timtshenkon ja Rotenbergien kerrotaan kuuluvan Paanasen tuttavapiiriin.

Lisäksi Paanasesta kerrotaan sivuilta löytyvässä julkaisussa, että hän on paitsi Venäjän-kauppias ja yrittäjä myös kovan luokan idän suhteiden lobbari. Kotiseudullaan Lappeenrannassa hän on tunnettu vaikuttaja, mutta valtamediassa hän ei liiemmälti ole ollut esillä.

Paananen toimii Suomalais-Venäläisen kauppakamarin hallituksessa. Venäjän-markkinoilla Paananen on toiminut jo vuodesta 1985. Silloin hän aloitti osakkaana ja varatoimistusjohtajana isänsä johtamassa idänkaupan kauppahuoneessa nimeltä Karelia Trade.

Paanasen johdolla on perustettu muun muassa huonekalukomponentteja tuottavia yhteisyrityksiä Baltian alueella ja Viipurin seudulla.

Roman Rotenberg on Boris Rotenbergin poika ja hän on ollut näkyvimmin esillä jääkiekkojoukkue Jokerien osaomistajana ja taustavaikuttajana. Rotenberg toimii pakotelistalle joutuneen Långvik Capitalin toimitusjohtajana, mutta siirtyy yhtiön kesäkuisen tiedotteen mukaan elokuun 1. päivä hallituksen puheenjohtajaksi.  

Långvik Capital on Rotenbergin suvun hotelliyhtiö. Långvik Congress Wellness -hotelli sijaitsee Kirkkonummella.  

Kirkkonummen hotellin lisäksi Långvik Capital omistaa puolet Arena Events -yhtiöstä, joka pyörittää Helsingin areenaa sekä omistaa hieman alle puolet jääkiekkojoukkue Jokereista.  

STT ei tavoittanut torstai-iltana Jokerien toimitusjohtajaa kommentoimaan pakoteuutista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja