Mainos

Tällaisia ovat terrorismista epäillyt veljekset – poliisi tutkii sormusta todisteena murhista

0:30

Terrorismista Pirkanmaan käräjäoikeudessa syytetyt veljekset elivät poliisin esitutkinnassa saatujen kuvien perusteella rauhaisaa arkea.

Useissa kuvissa identtiset kaksoset poseeraavat yhtenäisissä asuissa kameralle ja kuvaavat elämänmenoa. Kuvissa esiintyy erityisesti veljeksistä toinen, joka opiskeli Irakissa paikallisessa al-Anbarin yliopistossa.

– Olen opiskellut kirjallisuutta ja sosiaalialaa. Hallituksen ja lsiksen välisten taisteluiden takia olen joutunut jättämään opinnot kesken, syytetty kertoi poliisin kuulusteluissa itsestään.

Poliisin haltuunsa saamissa kuvissa ja videoissa näkyy, kuinka lyhythiuksinen ja -partainen syytetty pakenee yliopistokollegoidensa kanssa yliopistolta jonkin aikaa ennen surmia, joista miehiä epäillään. Hiusten pituuden perusteella poliisi uskoo, ettei veljeksistä ainakaan tämä ole Isisin propagandavideoissa nähty ampuja.

Pohtivat lähtöä Suomesta

Eräissä kuvissa mies poseeraa äitinsä ja isänsä kanssa. Syytettyjen kertoman mukaan heidän isänsä on insinööri.

Veljeksistä toinen kertoo opiskelleensa kirjanpitoa ammattikorkeakoulussa ja työskennelleensä leipomossa.

– Olen tehnyt taikinaa ja leiponut sämpylöitä. Aina kun joku päällikkö oli poissa, niin olen tehnyt heidänkin työnsä, mies kuvaili poliisille.

Taisteluiden yltyessä veljekset pakenivat Turkkiin, jossa kertomansa mukaan työskentelivät leipomossa ja maalasivat taloja. Myöhemmin muu perhe muutti Turkkiin heidän perässään. Merkittävä osa kuvista on kuvattu Turkissa asumisen aikana.

Myöhemmin veljekset keräsivät rahaa ja lähtivät veneellä kohti Kreikkaa, päätyen lopulta Suomeen. Suomessa ollessaan miehet alkoivat kuitenkin pohtia palaamista Irakiin tai perheensä luo Turkkiin. Poliisin kuulusteluissa miehet kertoivat pohdinnan syynä olevan sen, että he ymmärsivät Suomessa olemisen vaativan paljon uuden oppimista, eivätkä he olleet ymmärtäneet, miten vaikeaa perheen saaminen Suomeen olisi.

Poliisi tutki sormusta todisteena

Poliisi takavarikoi miehistä toiselta sormuksen, jota tutkittiin mahdollisena todisteena tämän syyllisyydestä Isisin propagandavideossa nähtäviin teloituksiin. Videossa ampujan kädessä on nähtävissä suurehko sormus ja ranteessa kello. Kuulusteluissa poliisi esittikin miehelle kysymyksiä tämän pukeutumisesta.

Millainen oli pukeutumistyylisi Irakissa?

– Casual. Välillä pukeuduin pukuun ja välillä hieman rennommin. Pukeuduin kuitenkin aina siististi. Viimeistä muotia tietenkin.

Mistä hankit vaatteesi Irakissa?

– Fallujasta (miehen kotikaupunki) useimmiten. Jos kävimme Bagdadissa niin sitten saatoin ostaa sieltä.

Kuuluvatko korut, sormukset ja kellot pukeutumistyyliisi?

– Kyllä. Minulla on täydellinen kokoelma koruja. Minulla on kahdesta kolmeen kaulakoruja, rannekoruja, yksi sormus ja monta kelloa. Korut ovat minulle tärkeitä ja minulla pitää olla näyttäviä koruja.

Kuvaile sormustasi?

– Kyseessä on se sormus, joka oli minulla hallussa kiinniottohetkellä.

Kuvaile kellojasi?

– Kellot ovat isoja ja niissä on monenlaisia rannekkeita. Joissakin kelloissa on rannekkeissa viiruja. Minulla on kuudesta seitsemään eri kelloa.

Rikosteknisen laboratorion tutkimuksissa ei kuitenkaan voitu videon laadun vuoksi havaita selviä yksityiskohtia, joita voitaisiin käyttää sormusten vertailussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.