Tällaisia ovat suomalaisten kesämökit – tiesitkö nämä faktat?

Uudet kesämökit ovat pinta-alaltaan aiempaa suurempia. Kesämökkien pinta-ala on keskimäärin 48 ja mediaani 40 neliötä.

Puolet kesämökeistä on siis pinta-alaltaan 40 neliöisiä tai pienempiä. Luvut ovat peräisin Tilastokeskuksen tiedoista.


2010-luvulla rakennettujen vapaa-ajan asuinrakennusten keskimääräinen pinta-ala oli 72 neliötä ja vuosina 2000–2009 rakennettujen 64 neliötä.

Suurten, vähintään 60 neliöisten, mökkien osuus kaikista vapaa-ajan asuinrakennuksista vuonna 2014 oli 24 prosenttia. Vuonna 1970 näiden suurten mökkien osuus mökkikannasta oli 15 prosenttia.


Uusimaalaisilla moninkertainen mökkimatka

Keskimääräinen matka kodin ja kesämökin välillä oli 91 kilometriä ja mediaani oli 37 kilometriä. Puolet mökkimatkoista oli siis korkeintaan 37 kilometrisiä.

Uusmaalaisten mökinomistajien mökkimatkan mediaani oli yli kolminkertainen verrattuna koko maan mediaaniin ja keskiarvo lähes kaksinkertainen. Uudellamaalla asuvien mökinomistajien mökkimatkan mediaani oli 130 kilometriä ja keskiarvo 166 kilometriä.


Muualla kuin Uudellamaalla asuvien mökkimatkan mediaani oli 26 kilometriä ja keskiarvo 65 kilometriä.

Mökkimatkalla tarkoitetaan lineaarista etäisyyttä kesämökin omistajan vakinaisen asunnon ja kesämökin välillä. Vuonna 2014 etäisyys voitiin laskea 71 prosentille koko kesämökkikannasta.


Kesäasukkaat tuplaavat monen kunnan väkimäärän

Suomen kesämökeistä 413 000 on yksityisten henkilöiden omistuksessa. Noin 88 000 mökkiä on joko perikuntien, yritysten, yhteisöjen tai ulkomaalaisten omistamia. Kesämökin omistaviin asuntokuntiin kuului yhteensä lähes 804 000 henkilöä. Monessa kunnassa kesäasukkaat kaksinkertaistavat kunnan väkimäärän kesäisin.

Suomalaisen kesämökki sijaitsee yleensä lähellä mökkiläisen asuinpaikkaa. Mökin omistajista 64 prosentilla mökki oli oman asuinmaakunnan alueella. Kolmasosa kaikista mökinomistajista omisti kesämökin kotikunnassaan.


Ahvenanmaan, Kainuun, Lapin ja Pohjois-Karjalan mökinomistajista yli 90 prosenttia omisti mökin asuinmaakunnassaan.

Uusimaalaisten omistajien mökit sijaitsivat pääosin muualla kuin asuinmaakunnassa. Vain 28 prosenttia uusimaalaisten omistamista mökeistä sijaitsi Uudellamaalla.


Lue myös:

    Uusimmat