Kalleimman ja halvimman mökkikunnan kunnallismaksuissa yli 600 euron ero vuodessa – katso jutusta, missä on edullisinta pitää kesämökkiä

Yhä useampi suomalainen on kiinnostunut muuttamaan kesämökkinsä vakituiseksiasunnoksi 2:02
Video: Korona-aika on saanut monet suomalaiset suunnittelemaan kesämökin muuttamista vakituisesti asuttavaksi

Vapaa-ajan asuntojen kunnallismaksuissa on suuria eroja kuntien välillä. Kalleimpia maksut ovat suosituimmissa mökkikunnissa, ilmenee Omakotiliiton tuoreesta tutkimuksesta.

Mökkikuume pitää suomalaisia otteessaan. Mökistä haaveilevan kannattaa miettiä tarkkaan, miltä paikkakunnalta mökkinsä hankkii.

Monilla suositulla mökkipaikkakunnalla kunnalliset maksut ovat moninkertaiset halvempiin kuntiin verrattuna, selviää Omakotiliiton tutkimuksesta.

Kalleimmat kunnallismaksut pääsee pulittamaan Saimaan rannalla Savonlinnassa, sekä Kuopion, Mikkelin, Mäntyharjun, Paraisten, Kangasalan ja Lohjan kunnissa.

Samat kunnat komeilivat kärjessä jo viime vuonna, mutta niiden keskinäinen järjestys on hieman muuttunut.

Edullisimmat kunnallismaksut ovat Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Omakotiliiton mukaan ero kalleimman ja edullisimman mökkikunnan kunnallismaksuissa on 667 euroa vuodessa. Savonlinnassa kunnallismaksuja saa maksaa 1160 euroa vuodessa, kun taas Oulussa vain 493 euroa vuodessa.

Erot ovat selkeitä myös muilla vertailun osa-alueilla kuten kiinteistöverossa ja sähkömaksuissa. 

Keskimäärin kunnallisiin mökkimaksuihin uppoaa 815 euroa vuodessa. 

Kalliit mökkipaikkakunnat ovat suosituimpia 

Omakotiliiton mukaan suosituimmat mökkipaikkakunnat ovat myös niitä kalleimpia. Mökkejä oli Tilastokeskuksen mukaan eniten viime vuonna Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Savonlinnassa, Hämeenlinnassa ja Lohjalla. 

Mökkien hinnat ovat kallistuneet eniten mökkirikkaimmassa kunnassa Kuopiossa. Mökkiläisten maksamat kunnallismaksut kohosivat siellä viime vuonna 4,9 prosenttia. 

Hinnannousu on ollut reipasta muuallakin, esimerkiksi Mikkelissä, Mäntyharjulla ja Savonlinnassa.

Vertailun halvin kunta Oulu on Omakotiliiton toiminnanjohtajan Janne Tähtikunnaksen mukaan ainoa kunta, jossa mökkien kiinteistövero on asetettu valtion alarajalle 0,93 prosenttiin. Veron sallittu vaihteluväli on 0,93−2,0 prosenttia. 

– Myös muut kustannusten nousut ovat Oulussa maltillisella tasolla, Tähtikunnas kertoo tiedotteessa. 

Etätyöt ovat saaneet monet haaveilemaan mökille muuttamisesta

Omakotiliitto selvitti, kuinka paljon suosituimmilla mökkipaikkakunnilla on myönnetty lupia muuttaa kesämökki vakituiseksi asunnoksi. Lisäksi selvitettiin kuinka paljon rakennuslupia on myönnetty uusille vapaa-ajan asunnoille.

Kysymyksiin vastasivat Kuopion, Mikkelin, Paraisten ja Lohjan kunnat. 

Vastauksista käy ilmi, että suurta mökille muuttamisen buumia ei ole syntynyt. 

Muutoslupia on haettu ja saatu viimeisen vuoden aikana maltillisesti. 

Kuopiossa on myönnetty eniten uusia lupia, yhteensä 20. Luku käsittää sekä vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muuttamisen vakituiseksi asunnoksi että omakotitalon rakentamisen loma-asunnon rakentamispaikalle. 

Rakennuslupia uusille mökeille on myönnetty reippaammin. Niitä on myönnetty Kuopiossa 23, Mikkelissä 41, Paraisilla 55 ja Lohjalla 42. 

Lue myös:

    Uusimmat