Tällaiset puhelimet ja padit kansanedustajat saavat – parkkimaksuja peritään takaisin

Eduskunnan tilitoimiston päällikön mielestä kansanedustajien puhelinlaskujen kontrollointi ei ole erityisen hyvällä tasolla.

Puhelin ja tänä päivänä myös tabletti ovat eittämättä kansanedustajien tärkeimpiä työkaluja. Uusi eduskunta sai käyttöönsä myös uudet työkalut, kun aikaisemmin käytetyt Nokian Lumiat ja Applen Ipadit menivät vaihtoon. Nyt asioita hoidetaan Samsungin Galaxy A5:llä ja 10-tuumaisella Samsung Galaxy Tab S -tabletilla.

– Yksi syy vaihtoon oli, että käyttäjälle helpompaa, jos puhelin ja tabletti on tehty samalla muotilla, eduskunnan it-palveluiden esimies Mervi Råman kertoo.

"Siinä oli sadalla eurolla soiteltu raviveikkausvihjeitä eduskunnan piikkiin."

Kansanedustajat voivat käyttää puhelintaan myös yksityisiin puheluihin normaalisti. Liittymissä ei ole saldorajoja, mutta käyttöä kuitenkin seurataan.

– Teknisesti puhelimen tai liittymän käyttöä ei ole rajoitettu. Mutta jos huomataan, että liittymällä on maksettu esimerkiksi parkkimaksu, niin kyllä se peritään takaisin, Råman sanoo.

Väärinkäyttö harvinaista

Eduskunnan tilitoimiston toimistopäällikkö Pertti J. Rosila kertoo, että puhelinta ja liittymää ei saa käyttää tavaroiden tai palveluiden ostamiseen, ei osallistua avustamiseen, ei maksaa matkalippuja, ei soittaa palvelunumeroiden kilpailuihin tai äänestyksiin, joissa on erilliset maksut.

– Kansanedustajilla on puhelinetu, joten puhelimen käyttö on Verohallinnon ohjeiden mukaista ja se sulkee pois nuo edellä mainitut asiat.

Rosila sanoo, laskujen seuranta on kuitenkin ongelma. Kansliatoimikunta teki vuonna 2008 päätöksen, jonka mukaan kansanedustajien puhelinlaskuissa ei ole erittelyä.

– Saan tarkastettavaksi laskut joissa on pelkät loppusummat. Katson loppusummasta, että se on kohtuullinen. Siitä ei pysty näkemään, mitä kaikkea se sisältää. Laskussa on kuitenkin lista palvelunumeroista, joihin on soitettu. Kontrolli ei ole mielestäni erityisen hyvä.

Rosilan mukaan kansanedustajien laskuihin puuttuminen on kuitenkin harvinaista.

– Yleensä edustajat, jotka ovat vahingossa menetelleet väärin, ilmoittavat meille asiasta. Perimme summan takaisin heidän palkastaan.

Ulkomaanmatkat näkyvät piikkinä 

Kansanedustajat käyttävät puhelinta paljon, ja se myös näkyy laskuissa, vaikka laskujen summat ovat viime vuosina pienentyneet.

Tammi-huhtikuussa kansanedustajien puhelinlaskujen yhteissumma vaihteli 21 995 – 27 383 euron välillä. Viime vuonna kansanedustajat käyttivät vähiten kännykkää elokuussa, jolloin kansanedustajien yhteenlaskettu puhelinlasku oli 16 351 euroa. Suurin lasku tuli puolestaan tammikuussa, yli 33 500 euroa.

– Tammikuussa oli monta eduskunnan valiokuntaa ulkomailla. Ulkomaanmatkat tuovat selvän piikin puhelinlaskuihin, Rosila selventää.

Vaikka palvelunumeroihin soittaminen harvinaista onkin, Rosilan mieleen on jäänyt erityisesti yksi tapaus.

– Siinä oli sadalla eurolla soiteltu raviveikkausvihjeitä eduskunnan piikkiin.

Puhelinlaskujen pienentymisen syiksi Rosilan mainitsee operaattorin vaihtamisen, mutta myös edustajille viime vaalikauden alussa tulleet tabletit.

 

Lue myös:

    Uusimmat