Mainos

Millaiset uudet puhelimet kansanedustajat saavat ja paljonko ne maksavat? – Neljä kysymystä eduskunnan laitteiden uudistamisesta

Kansanedustajien tietokoneet, tabletit, älypuhelimet ja tulostimet uusitaan. Asiasta on päätetty kansliatoimikunnassa.

Eduskuntatalon viime vuonna valmistunut remontti maksoi 270 miljoonaa euroa. katso video!

Kysyimme hallintojohtaja Pertti Rauhiolta neljä kysymystä siitä, mitä hankinta tarkoittaa käytännössä.

Miksi kansanedustajien työvälineet uusitaan?

Kansanedustajien työvälineet uusitaan tasaisin väliajoin, koska työvälineet vanhenevat ajan myötä.

Eduskunnassa laitteet on Rauhion mukaan usein uusittu neljän vuoden välein, koska usein työasemille annetaan tuotetakuuta tämän ajan. Rauhion mukaan erityisesti kansanedustajien älypuhelimet ja tabletit ehtivät vanhentua neljän vuoden aikana.

– Näissä uudistamispaine on suuri, sillä niiden tietoturva vanhenee nopeasti, Rauhio selventää.

Puhelimien, tablettien ja tietokoneiden lisäksi kansanedustajat saavat myös tulostimet käyttöönsä. 

Millaiset laitteet kansanedustajat saavat ja mihin hintaan?

Rauhion mukaan laitteiden uusiminen on hankinta, joka kilpailutetaan. Koska kilpailutusta ei vielä ole tehty, ei pystytä kertomaan, millaiset laitteet kansanedustajat saavat. Rauhio kuitenkin kertoo, millaisilla laitteilla tällä hetkellä työskennellään.

– Meillä on tietokoneissa käytössä Dell-merkkinen kannettava tietokone. Älypuhelimia ja tabletteja on sekä Android- että iOs-käyttöjärjestelmällä. Android-puhelimissa on tällä hetkellä käytössä Samsung Galaxy 7, Rauhio kertoo.

Rauhion mukaan hankinnalle ei ole haluttu asettaa hintalappua. Viimeksi kansanedustajan työasema tuli asennuksineen maksamaan tuhat euroa per laite.

Saavatko kansanedustajat valita puhelinmerkkinsä?

Aikaisemman kilpailutuksen yhteydessä kansaedustajat saivat valita, halusivatko he tablettinsa ja älypuhelimensa iOs- vai Android-järjestelmällä. Näin saattaa tälläkin kertaa käydä, mutta Rauhion mukaan se riippuu kilpailutuksen tuloksesta.

– Kilpailutuksessa otamme huomioon myös tietoturvan. Hinta ei ole ainut ratkaiseva tekijä, vaan siihen vaikuttavat myös muut tekniset ominaisuudet.

Mitä vanhoille laitteille tehdään?

Uusimisen yhteydessä vanhoista laitteista hankkiudutaan eroon.

Rauhion mukaan laitteiden kohtalosta ei ole vielä päätetty, mutta todennäköisesti laitteet tullaan myymään yritykselle, joka hankkii käytettyä tietotekniikkaa. Yksityishenkilöille laitteita tuskin myydään.

– Laitteista putsataan vanhat tiedot pois ja kun käyttölisenssit ovat loppuneet, ne toimitetaan eteenpäin. Mikäli puhelimien ja tablettien tekniikka on jo vanhentunutta, niiden materiaali voidaan yhä kierrättä, Rauhio vastaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.