Tällainen on tuottava sijoitusasunto

Harkitsetko asuntosijoittajaksi ryhtymistä? Lue, millaiseen asuntoon kannattaa sijoittaa, jotta saat asunnolle parhaan mahdollisen tuoton.

Löydä oma sijoitusasuntosi Jokakoti.fi-asuntopalvelusta

Jos asuntosijoittamisen hoitaa ammattitaitoisesti, voi sijoitusasunnosta saada jopa 6-7 % tuoton, lupailee Suomen Vuokranantajat ry:n puheenjohtaja Antti Arjanne.

Asuntosijoitus on pitkäaikaissijoitus ja asunnon tuotto muodostuu asunnosta saatavan vuokran lisäksi asunnon arvonnoususta. Asuntoon kannattaakin Arjanteen mukaan sitoutua ainakin seitsemän vuoden ajaksi.

– Sille ajalle mahtuu tilastojen mukaan ainakin yksi hintahuippu, Arjanne vinkkaa.

Lue, mitä muita vinkkejä Arjanne jakoi asuntosijoittajille Vero2010-tapahtumassa Helsingissä.

Asunnon koko: Sijoita pieneen asuntoon

Yksiöistä ja kaksioista saa yleisesti parhaan vuokratuoton ja ne menevät myös isompia asuntoja helpommin vuokralle.

75 prosentissa vuokra-asunnoista vuokran vaihteluväli on 620 - 950 euroa. Käytännössä tämä tarkoittaa kaksiosta tai suuresta yksiöstä saatavaa vuokraa.

Arjanteen kokemuksen mukaan 950 euroa on tällä hetkellä maksimivuokra, jonka kaksi työssäkäyvää ihmistä ovat valmiita maksamaan asumisesta.

– Sijoittaja pettää itseään, jos uskoo saavansa sijoitusasunnosta sitä enemmän vuokratuloja.

Pienasuntojen tarjonta on tällä hetkellä heikkoa ja hinnat ovat korkealla, mutta asunto kannattaa Arjanteen mukaan kuitenkin ostaa, mikäli onnistuu löytämään hyvän kohteen.

Asunnon varustelu: Ei yhtäkään vastenmielistä yksityiskohtaa

Jos koet jonkin asunnon yksityiskohdan vastenmielisenä, voit olla varma, että vuokralainen huomaa saman. Ei siis kannata ummistaa silmiään karulta kylpyhuoneelta, ikkunan alle sijoitetuilta roskiksilta, turvattoman tuntuiselta rappukäytävältä tai talon seiniä koristavilta graffiteilta.

– Myös seinien väriä kannattaa katsoa, isoäidin roosa vielä menettelee, mutta vuokralaiset tuntuvat karttavan vaaleanvihreitä seiniä, Arjanne naurahtaa.

Myös asunnon pohjaratkaisuun kannattaa kiinnittää huomiota: asunto täytyy voida kalustaa kahdelle henkilölle ja makuuhuoneen täytyy olla tarpeeksi tilava niin, että parisängyn ympärille jää riittävästi tilaa. Lisäksi täydelliseen sijoitusasuntoon täytyy mahtua neljän hengen ruokailuryhmä.

Modernia keittiötä enemmän vuokralaiset arvostavat nykyään kaunista kylpyhuonetta, jossa on mieluiten oltava halogeenivalot ja mahdollisuus vaatehuoltoon.

Pyykkikoneen on mahduttava joko kylpyhuoneeseen tai keittiöön, mutta koneen sijoittaminen eteiseen ei sovi nykyvuokralaiselle.

Kaiken lisäksi asunnosta olisi vielä löydyttävä jokin kiva yksityiskohta, jota voi kehuskella ystäville. Sellainen on esimerkiksi suuri peili, syvät ikkunalaudat tai kaunis lattia. Näihin yksityiskohtiin kannattaa Arjanteen mukaan panostaa.

– Asunnon ajantasaistamiskulut ovat lähes aina arvonnousua pienemmät, puheenjohtaja muistuttaa.

Älä osta asuntoa, jos…

taloyhtiössä on tiedossa putkiremontti. Putkiremontin aikana et kuitenkaan saa asuntoa vuokralle. Putkiremonttiasunto kannattaakin jättää ostamatta, ellei hinta ole todella edullinen.

hoitovastike on liian korkea. Helsingissä korkea hoitovastike on yli 3,60 euroa neliöltä. Mitä korkeampi vastike on, sitä vähemmän jää sinulle vuokratuloista käteen vastikkeenmaksun jälkeen.

itse inhoat asuntoa. Jos et itse voisi muuttaa asuntoon, ei siihen luultavasti halua muuttaa kukaan muukaan ja sopivan vuokralaisen löytäminen vaikeutuu.

Lue myös:

Lue myös:

Löydä oma sijoitusasuntosi Jokakoti.fi-asuntopalvelusta

Teksti: Mirka Moilanen, MTV3

Lue myös:

    Uusimmat