Tällainen on mies, joka kirjoitti kohutun naisvihamielisen kirjan: Tohtori, "järkipersu" ja homoseksuaali sosiaalipsykologi – "Leijona lammasten tarhassa"

PS:n ajatushautomon toiminnanjohtaja puolustaa kohuteosta –"Ei siinä ole mitään hävettävää" 5:56
Suomen Perustan toiminnanjohtajan Marko Hamilon mielestä kirjan sisältö ei ole naisvihamielistä. Katso videolta, miten hän perustelee näkemyksensä.

Maanantaina julkaistun Totuus kiihottaa -kohukirjan kirjoittaja Jukka Hankamäki on ollut otsikoissa tiiviisti tämän viikon. Ajatuspajan julkaisema kirja herätti laajaa kohua ja paheksuntaa muun muassa naisvihamielisyytensä vuoksi.

Kohukirjan kirjoitti perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perustaa varten Jukka Hankamäki. Hän on filosofian ja valtiotieteiden tohtori.

Kirja herätti runsaasti huomiota mediassa, sillä teksti oli naisia syyllistävää ja kirjan voitiin katsoa sisältävän myös rasistisia elementtejä. Kirjassa esitetään väitteitä esimerkiksi yhteiskunnassa vallitsevasta naisten tyranniasta.

Kirjoittanut lukuisia kirjoja

Hankamäki on ammatiltaan sosiaalipsykologi. Hän kuvailee itseään ”järkipersuksi”, jonka mielestä Suomi tarvitsee korjausta.  

Hankamäki on syntynyt kesäkuussa 1966 Tyrväälässä. Hän on kirjoittanut urallaan lukuisia kirjoja ja artikkeleita. Hän valmistui filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli tutkijana vuosina 1994-1995 ja julkaisi ensimmäiset kirjansa. 

Hankamäki väitteli filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1997. Hän on toiminut tutkijana Helsingin yliopiston filosofian laitoksilla ja Taideteollisessa korkeakoulussa.   

Oman tien kulkija, jolle eduskuntatalon ovet eivät ole auenneet

Hankamäki haki vuoden 2011 eduskuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaaksi, mutta hänet pudotettiin puolueen vaalilistoilta.

Hankamäki syytti tuolloin avoimesti ja julkisesti perussuomalaisia siitä, että hyllytyksen syynä oli hänen homoseksuaalisuutensa. Perussuomalaiset kiisti väitteen.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Hankamäki pääsi perussuomalaisten ehdokkaaksi Helsingin vaalipiiriin, mutta hän ei tullut valituksi. Hän sai vajaat 700 ääntä. 

Ylen vaalikoneessa hän ei nimennyt poliittisia esikuvia, vaan kertoi olevansa ”oman tieni tekijä ja kulkija, itsenäinen poliittinen linjanvetäjä.” Vaalikoneen esittelytekstissä hän perusteli, miksi hänet olisi pitänyt valita eduskuntaan: ”Leijonien luolaan ei kannata lampaita lähettää. Siksi järkipersu Hankamäki: leijona lammasten tarhaan.”

"Vihapuhetta ei pidä laajentaa lihavihaksi"

Ennen eduskuntavaaleja Hankamäki julkaisi parisataa sivuisen Kuinka Suomi korjataan? -vaalikirjan, jossa hän esitteli vaaliteemojaan. Kirjan esipuheessa hän kirjoitti: "En ole minkään yhden asian ajaja vaan tavaratalo, jonka osastoilta löytyy jotain joka lähtöön.”

Vaalikirjassaan hän arvosteli Suomeen suuntautuvaa maahanmuuttoa. Hankamäen mukaan kansakunnat tähtäävät pakolaisaalloilla väestöpoliittisiin muutoksiin, joiden taustalla ovat islamin valloituspyrkimykset.

Ylen vaalikoneen vastauksissa hän kritisoi esimerkiksi lihansyönnin rajoittamista. Hänen mukaansa kouluissa ja laitoksissa ihmisiä ei pidä pakottaa syömään kasvisruokaa eikä ”vihapuhetta pidä laajentaa lihavihaksi”.  Hankamäen mukaan lihansyönnin rajoittaminen ja kasvisruoan puolesta puhuminen ovat ympäristöpoliittisesti tehottomia keinoja.

Kohuteos veronmaksajien rahoilla

Eduskuntavaalien aikaan Hankamäki työskenteli projektitutkijana Suomen Perustassa. Tuolloin hänet palkattiin mediaprojektiin tukityöllistettynä.

Suomalaiset veronmaksajat maksoivat hänen palkkansa. Iltalehden tietojen mukaan hän sai palkkatukea 1800 euroa kuukaudessa.

Mediaprojektin tuloksena syntyi viime päivinä kuohuntaa aiheuttanut Totuus kiihottaa -kirja, jonka julkaisun Suomen Perusta keskeytti uudelleenarvioinnin ajaksi keskiviikkona. Suomen Perusta tviittasi, etteivät ulkopuoliset julkaisut ole Suomen Perustan kannanottoja. Kohukirjan on uutisoitu sisältävän naisvihaa ja rasistista tekstiä.

Torstaina julkaisemassaan blogitekstissä Hankamäki arvostelee median tapaa käsitellä teosta. Hänen mukaansa sanoma on ymmärretty ja välitetty mediassa tahallisesti väärin. Hän kiistää olevansa naisvihamielinen.

Lue myös:

    Uusimmat