Tällainen oli Zelenskyin voitonpäivän marssi yksin Kiovan tyhjällä kadulla – "Teeskentelevä ystävä aloitti sodan – mutta me voitamme"

Zelensky marssii voitonpäivänä yksin Kiovan tyhjällä kadulla – tunteisiin vetoavalla videolla luodaan uskoa Ukrainan voittoon 5:24
Katso Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin voitonpäivän mahtipontinen puhe videolta!

Ukrainan ulkoministeriö julkaisi tänään videon, jossa maan presidentti Volodymyr Zelenskyi marssii yksin voitonpäivän paraatissa tyhjillä Kiovan kaduilla.

Video on omistettu ukrainalaisille ja sen alussa Zelenskyi muistelee viime vuoden elokuussa vietettyä 30:ttä Ukrainan itsenäisyyspäivää.

– Sotilaamme, puolustajamme, kalustomme liikkuivat yhdessä Mriyan lentäessä taivaalla.

Mriya on ukrainalaisen, maailman suurimman rahtilentokoneen lempinimi, jonka venäläisjoukot tuhosivat sodan alussa helmikuun lopulla.

Videolla presidentti viittaa ukrainalaisen filosofi Hryhorii Skovorodan sanoihin: Ei ole mitään vaarallisempaa kuin salakavala vihollinen, mutta ei ole mitään myrkyllisempää kuin teeskentelevä ystävä”.

– Helmikuun 24. päivänä ymmärsimme tämän totuuden, kun teeskentelevä ystävä aloitti sodan Ukrainaa vastaan.

–Tämä ei ole vain kahden armeijan välinen sota, tämä on kahden maailmankatsomuksen sota.

Tunteisiin vetoavalla videolla Zelenskyi viittaa myös historiaan, jolloin ukrainalaiset taistelivat natsismia vastaan.

– Tänään me juhlimme voitonpäivää natsismia vastaan. Me emme anna kenellekään palaakaan historiastamme. Olemme ylpeitä esi-isistämme, jotka yhdessä muiden kansojen kanssa kukistivat natsismin anti-Hitler-koalitiossa.

Presidentti luettelee useita kaupunkeja ja paikkoja Ukrainassa, joista ukrainalaisjoukot saivat karkotettua natsit toisen maailmansodan aikaan.

"Me voitamme heidät"

Zelenskyi toistaa videolla useaan kertaan luoden uskoa ukrainalaisiin siitä, että Ukraina päihittää viholliset myös tässä sodassa.

– Tänä voitonpäivänä taistelemme uuden voiton puolesta. Tie sinne on vaikea, mutta meillä ei ole epäilystäkään, ettemmekö voittaisi.

– Olemme kulkeneet läpi useiden sotien, mutta jokaisen tavoitteena on ollut voittaa. Meidän maahamme kylvettiin luoteja ja ammuksia, mutta vihollinen ei ole pystynyt juurtumaan tänne.

– Ennemmin tai myöhemmin me voitamme. Me voitamme, koska tämä on meidän maamme. Me emme taistele ketään vastaan, me taistelemme itsemme, meidän vapautemme ja itsenäisyytemme puolesta, Zelenskyi vakuuttaa.

Katso pidempi versio videosta Ukrainan ulkoministeriön Twitteristä alta.

Lue myös:

    Uusimmat