Tällainen oli lokakuun sää: Taivaalta tuli märkää ennätyksellisen paljon, auringonvaloa oli ennätysvähän

Myrskyt ja tuulet riepottelevat Suomea – MTV tulvien keskellä Helsingin edustalla 6:04
MTV Uutiset Live oli hämmästelemässä Helsingin Arabianrannan tulvaa 22. lokakuuta.

Lokakuu oli lähes koko maassa tavallista sateisempi ja lämpimämpi. Meri-Lapissa satoi jopa yli kolme kertaa keskimääräistä enemmän.

Lokakuun sademäärä oli tavanomaista suurempi lähes koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos. Lapissa satoi paikoin ennätyksellisen paljon, mikä edesauttoi osassa Lappia myös runsasta lumentuloa.

Kittilässä ja Enontekiöllä lunta oli lokakuun päättyessä puolen metrin molemmin puolin. Näin korkeat lumensyvyydet lokakuussa ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeuksellisia eli ne toistuvat harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.

Meri-Lapissa satoi tilastojen mukaan jopa yli kolme kertaa keskimääräistä enemmän. Lokakuun suurin sademäärä oli alustavien tietojen mukaan Tornion Torpin 197,9 millimetriä. Vähiten satoi Utsjoen Kevolla, 36,8 millimetriä.

Satakunnasta Lappiin ulottuvalla alueella oli monin paikoin harvinaisen sateista. Yhtä paljon sataa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin, tiedotteessa kerrotaan.

Lokakuu oli lämmin mutta auringonpaiste vähissä

Lokakuu oli suuressa osassa maata myös tavanomaista lämpimämpi aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin yhdeksästä asteesta Käsivarren noin yhteen pakkasasteeseen.

Maan etelä- ja keskiosassa yhtä korkeita keskilämpötiloja on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Suuressa osassa maata lokakuu oli lämmin myös viime vuonna.

Auringonpaistetta Suomessa nähtiin lokakuussa selvästi keskimääräistä vähemmän.

Esimerkiksi Sodankylässä aurinko paistoi lokakuun aikana yhteensä vain 23 tuntia, mikä on Ilmatieteen laitoksen mukaan vähiten 68 vuoden aineistossa.

Lue myös:

    Uusimmat