Talentia: Lastensuojelun pätevät työntekijät hakeutuvat muihin töihin

Lastensuojelun työntekijöiden suuri vaihtuvuus ajaa pätevät työntekijät muihin tehtäviin, kertoo sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

Järjestön mukaan jatkuva uusien työntekijöiden perehdytys ja vaativissa tehtävissä olevat epäpätevät työntekijät lisäävät pätevien työntekijöiden kuormaa liikaa. 

Myös alhainen palkkaus ja ongelmat johtamisessa lisäävät työntekijöiden halukkuutta vaihtaa muihin työtehtäviin.

Työntekijöiden suuri vaihtuvuus heijastuu myös lastensuojelun asiakkaisiin. Usein vaihtuva työntekijä näkyy lapsissa muun muassa luottamuspulana, sillä tutulle aikuiselle on helpompi puhua vaikeista asioista.

Lastensuojelun vaativasta työstä maksettavan palkkauksen tulisi järjestön mukaan olla parempi, jotta se houkuttelisi alalta pois lähteneitä takaisin lastensuojelun työtehtäviin. Järjestö korostaa myös, että lastensuojelun laadun kannalta olisi tärkeää, että työntekijöiden työmäärä olisi hallittavissa.

Esimerkiksi STT:n tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla jopa 70 asiakasperhettä.

Talentia on myös huolissaan siitä, että työntekijöiden osallistumista julkiseen keskusteluun rajoitetaan. STT kertoi aikaisemmin, että lastensuojelun ongelmista puhuvia työntekijöitä on jopa uhkailtu.

Järjestön tietojen mukaan työntekijöiden sananvapautta on rajoitettu vetoamalla muun muassa lojaliteettivelvoitteeseen, jolloin työntekijän ei haluta antavan kriittisiä lausuntoja työnantajastaan.  

Lue myös:

    Uusimmat