Mainos

Taleban teloitti nappaamansa oppositiopäällikön

Talebanin joukot ovat tänään teloittaneet merkittävän oppositiojohtajan Abdul Haqin, kertoi uutistoimisto AFP.

-Taleban on surmannut Abdul Haqin ja kaksi muuta ihmistä, kertoi Talebanien tiedotusministeriön edustaja.

Hänen mukaansa teloituksen perustana oli Afganistanin uskonnollisen neuvoston taannoinen päätös, jonka mukaan rangaistus Yhdysvaltain avustamisesta on kuolema.

-Haq syyllistyi Yhdysvaltain propagandan levittämiseen ja kansan kiihottamiseen kapinaan, tiedotusministeriön edustaja sanoi.

Maanpaossa elävä Haq otettiin kiinni aiemmin tänään, kun hän oli käymässä Afganistanissa. Haq vangittiin itäisessä Azran kaupungissa.

Haqista tuli maineikas sotapäällikkö 1980-luvulla, kun hän taisteli Afganistania miehittäneitä neuvostojoukkoja vastaan. Afganistanin entisen kuninkaan poika Mir Wais Zahir vahvisti tänään Roomassa Haqin kiinnijäämisen. Samalla hän pyysi, että Taleban säästäisi oppositiojohtajan hengen.

Haq oli ollut Afganistanissa keräämässä tukea suunnitelmalle. Entinen kuningas Zahir Shah pyrkii laajapohjaiseen kansallisen yhtenäisyyden hallitukseen, joka syrjäyttäisi Talebanin hallinnon.

Kova isku oppositiolle

Haqin teloitus oli kova isku maanpaossa eläville oppositiojohtajille, jotka ovat pyrkineet taivuttamaan Afganistanin suurinta väestöryhmää pataaneja talebanien puolelta omalla puolelleen.

Talebanin edustaja kertoi uutistoimisto AIP:lle, että Talebanin joukot piirittivät parin päivän ajan salaa Haqin piilopaikkaa Azrassa Logarin maakunnassa. Yhdysvaltain helikopterit pommittivat talebaneja yrittäen auttaa oppositiojohtajaa pakenemaan, edustaja kertoi. Haqin pakoyritys ratsain kuitenkin epäonnistui.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.