Taiwan-vierailu oli Nancy Pelosin viimeinen tilaisuus tehdä näyttävä ele, sanoo tutkija: "Pahimmillaan tästä saattaa seurata sellaista välien kiristymistä, mitä kukaan ei toivoisi"

Kuinka suuren riskin Pelosi otti käydessään Taiwanissa? Tutkija kommentoi historiallista vierailua 5:50
Mistä kertoo se, että Valkoinen talo on ollut melko eri linjoilla Taiwanin vierailun suhteen? Katso videolta koko Lindénin haastattelu

Nancy Pelosi vieraili Taiwanissa Kiinan varoituksista huolimatta.Ulkopoliittisen insituutin tutkija Maria Lindén pitää vierailua näyttävänä eleenä.

Kiina oli jo ilmoittaunut etukäteen, että Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailu vierailu saarella on "äärimmäinen provokaatio", johon se aikoo vastata.

Ulkopoliittisen insituutin tutkija Maria Lindén uskoo Pelosin vierailun taustalla olevan hänen uransa mahdollinen päättyminen lähiaikoina.

Yhdysvalloissa on syksyllä välivaalit ja Lindén epäilee republikaanien ottavan enemmistön edustajainhuoneessa. Tällöin Pelosi ei olisi enää edustajainhuoneen puhemies.

– Hänellä oli viimeinen tilaisuus tehdä suuri näyttävä ele sellaisen asian puolesta, johon hän syvästi uskoo ja joka on hänelle tärkeä.

Pelosi on jo nuorena poliitikkona ottanut kantaa näkyvästi Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia vastaan.

Mitä tapahtuu maiden suhteille?

Presidentti Joe Biden ei ole juurikaan kannattanut Pelosin Taiwanin vierailua. Lindénin mukaan tämä kuvastaa vierailun olevan riski.

Tiedossa ei ole vielä tarkkaan, miten Kiina reagoi asiaan. Eilen yli 20 Kiinan lentokonetta lensi Taiwanin ilmapuolustusvyöhykkeellä. Kiina ilmoitti myös pitävänsä sotaharjoitukset Taiwaninsalmessa.

Vierailu voi vaikuttaa Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteisiin sekä Kiinan ja Taiwanin suhteisiin.

– Parhaimmillaan tämä jää historiaan merkittävänä tekona Taiwanin oikeuksien ja ihmisoikeuksien puolesta. Pahimmillaan tästä saattaa seurata sellaista välien kiristymistä, mitä kukaan ei toivoisi.

Jos asiaa ajatellaan Bidenin ja Yhdysvaltojen armeijan näkökulmasta, Lindén sanoo vierailun olevan tarpeeton riski.

Yhdysvallat ei ole sanonut suoraan suuntaan eikä toiseen varmuudella, tulisiko se Taiwanin avuksi, jos Kiina hyökkäisi sotilaallisesti.

– Periaatteellinen linja on, että ollaan tarkoituksella epämääräisiä.

Lindénin mukaan Biden on kuitenkin viime aikoina lipsauttanut kolme kertaa kommentteja, joiden mukaan Yhdysvallat auttaisi Taiwania kyseisessä tilanteessa.

– Kukaan ei tiedä, onko se ollut tahallista vai tahatonta.

Valkoinen talo on kuitenkin korjannut presidentin lausumia sanomalla, että kantaa ei oteta kumpaankaan suuntaan.

Sky Newsin tietojen mukaan Pelosi on jo poistunut Taiwanista.

Lue myös:

    Uusimmat