Taivassalon Pionivaari

Taivassalolaisen "Pionivaari" Matti Uusi-Hongon pioniharrastus alkoi yli 60 vuotta sitten hyvin opettavaisella tavalla:

"Isäni osti puutarhasakset. Koska kaikki puut ja pensaat tuntuivat niin kovilta, päätin - kuusivuotiaan johdonmukaisuudella - parantaa tilannetta leikkaamalla äidin pionit. Sain siitä sopivan rangaistuksen, joka istutti mieleen pysyvästi käsitteen pioni. Aina kun sellaisen myöhemmin näki, tapaus ja siitä seurannut rangaistus palautuivat väkevästi mieleen."

Kymmenen vuotta sitten pieni kesäkukkabisnes ei antanut ympärivuotista työtä. Silloin avuksi tulivat nuo kukkien kuningattaret, pionit ja ne lopulta varmistivat ympärivuotisen elannon. Varsinaisia pionilajeja maailmassa on noin 35, joista 18 myös Uusi-Hongon listoilla.

"Erilaisia lajikkeitahan on hyvin paljon. Meillä on niistä yleisimmät ja lisäksi joitakin aika ajoin vaihtuvia harvinaisuuksia."

Syksyllä pionit nostetaan maasta, juurakot jaetaan ja istutetaan saman tien ruukkuihin kasvamaan. Sillä tavalla niistä saadaan kukkivia taimia jo seuraavaksi kevääksi - ne juurtuvat syksyllä ja ovat talven kylmävarastossa. Varastosta ne otetaan lämpimään ja valoon sitä mukaa kun tarvitaan.

Pionia kutsutaan kukkien kuningattareksi. Alun perin tällä on tarkoitettu kiinalaisia, puuvartisia lajeja: "Mutta kyllä ruohovartiset lajit ovat yhtä lailla kuningattaria", Uusi-Honko määrittää.

(Pioni 12.5.2006)

Lue myös:

    Uusimmat