Taiteilijat valtasivat rähjääntyneen teollisuuskorttelin Roihupellossa

Rapistumaan jäänyt pienteollisuuskortteli Helsingin Roihupellossa on saanut vaivihkaa uuden elämän, pienoishallit ovat muuttuneet taiteilija-ateljeiksi, keramiikkapajoiksi ja valokuvaustudioiksi. Suljettujen ovien takana tuoksuu vernissa, kuuluu tietokoneiden napsutus, puutyökalujen pauke ja taitelijoiden syvät huokaisut. Käytävillä raikuu iloinen nauru ja kahvinkeittimet porisevat yhteiskeittiössä.

Ensimmäisenä paikan löysi kuusi vuotta sitten taidemaalari Heli Tuhkanen, joka etsi edullista vuokratilaa läheltä Helsinkiä. Häntä on seurannut yli 60 luovien alojen pienyrittäjää.

Ulkoapäin kortteli näyttää edelleen tavalliselta, parhaat päivänsä nähneeltä pienteollisuusalueelta.

Omistaja ei aluksi luottanut

Isännöitsijä Antti Koljonen joutui ensin taivuttelemaan kiinteistöjen omistajia.

- He kysyivät aionko periä vuokran tauluina, kun eivät luottaneet taiteilijoiden maksukykyyn, kertoo Koljonen puhelimessa.

- Mutta yhtään taiteilijaa ei ole tarvinnut irtisanoa vuokrarästien tai muidenkaan ongelmien takia.

Isännöitsijä on tyytyväinen myös siihen, että taitelijat tuovat itse mukaan muita taitelijoita vuokralaisiksi. Tällä hetkellä Pulttitien ja Laippatien kulmakortteli lienee Suomen suurin taitelijakasauma. Tunnetuimpia ovat Fiskarsin kaltaiset ruukit tai Helsingin Kaapelitehdas.

Vuokra ei ole kiskurihinta

Useimmilla taiteilijoilla on vuokrasopimus suoraan kiinteistönomistajan kanssa, jokaisella on oma työhuone, yhteiset tilat, keittiö ja wc:t jaetaan. Vuokrat vaihtelevat alle kymmenestä eurosta yli kymmeneen euroon neliöltä, riippuen huoneen sijainnista, ikkunoista ja laadusta muutenkin. Siivoamisesta vuokralaiset vastaavat yhdessä - vessapepereiden hankkimista myöten.

- Omistajat tyytyvät pienempäänkin vuokraan kun toisena vaihtoehtona on antaa talojen rapistua tyhjillään, kertoo isännöitsijä.

- Meitä varten ei ole tarvinnut tehdä mitään remontteja, kertoo Heli Tuhkanen. Hän nauttii talon vanhuudesta ja karheudesta.

- Hinta-laatu -suhde on ihan kohdallaan, Ateljee-säätiössä ei ole tämän edullisempaa, kertoo täällä jo kuusi vuotta maalauksia ja ympäristöteoksia tehnyt Merja Salonen.

Ei ainoastaan nuoria taiteilijoita

Yleisradion entinen työpaikkalääkäri Markku Walldén on aloittanut toisen uransa taiteilijana.

-Valmistuin 69-vuotiaana taidemaalariksi, kertoo Walldén. -Ensin minulla oli työhuone Töölössä ja sitten asuin ja maalasin vuoden verran Thaimaassa mutta kun kuulin tästä yhteisöstä, tulin käymään ja sain vuokrattua pienen huoneen.

-Yhteisö inspiroi, tänne tultuani olen maalannut hurjaa vauhtia, kertoo Walldén.

-Me keskustellaan yhdessä maalaamisesta ja pidetään koko korttelin avoimet ovet lokakuun lopussa, kertoo Maria Mughal.

-Järjestämme yhdessä kuljetuksia teosvälitykseen, lisää Tuhkanen.

Jo kolme yhteisöä perustanut Merja Ranki sanoo, että yhteisöä tarvitaan yksinäisessä työssä selviämiseen.

-Yhteisössä on se joukkovoima ja vuorovaikutus, sä rikastat omaa tekemistä kun näet rinnalla toisin toimijoitaan, analysoi Ranki.

Rangen ensimmäinen yhteisö, 2007 perustettu Studio Savea on 30 hengen keraamiikojoukko ja tuoreempi Metso samassa Roihupellon taitelijakorttelissa.

-Minulla taitaa olla tällainen yhteisöjen perustamistehtävä, nauraa Ranki - tuoreimpana hän perusti Karkkilan Savion vanhaan tehtaaseen neljän kuvanveistäjän työryhmän.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 24.9.2012)

Lue myös:

    Uusimmat