Taiteiden yö valtasi Helsingin kadut

Kymmenvuotistaivaltaan juhliva Taiteiden yö täytti Helsingin keskustan katuja kauniissa kesäillassa, ja meno yötä kohden vain vilkastui. Taiteiden yöhön odotettiin edellisvuosien tapaan lähes sataatuhatta osallistujaa.

Loppukesän yön vietto jakautui selvästi kahdenlaiseen juhlintaan; kulttuuripitoiseen ja vähemmän kulttuuria sisältävään eli juopotteluun lieveilmiöineen. Juhlinta sujui aluksi pitkälti edellisvuosien tapaan. Nuoriso juhli omaan tyyliinsä Esplanadilla ja Kaivopuistossa, vanhempi väki aloitti ravintoloissa, kävi gallerioissa ja eri kulttuuritapahtumissa.

Taiteiden yö järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989 ja nyt juhlittiin taiteiden merkeissä Helsingissä 11. kerran. Kyse oli kuitenkin kymmenennestä juhlavuodesta. Ainakin alkuilta sujui Helsingin liikennepoliisin mukaan varsin vaivatta ja iloisissa merkeissä, eikä tilanne poikennut juurikaan normaalista viikonlopusta. Keskustan katujen odotettiin täyttyvän yötä kohden. Ensimmäiset merkit tästä oli heti illalla pimeän laskeutuessa todettavissa Helsingin poliisin hälytyskeskuksessa.

Makujen Piazza aloitti

Helsingin juhlaviikkojen uutuus, maun ja musiikin tapahtuma alkoi jo iltapäivällä, jolloin Makujen Piazzan juhlakello kajahti Senaatintorilla. Musiikkitarjonta oli tänä vuonna entistä monipuolisempaa. Iltapäivällä yleisöä viihdyttivät mm. Cool Sheiks ja illalla Trio Corazo.

Simonpuistossa laulattivat moottorisahaa parinkymmenen vuoden takaiseen maliin keminmaalainen Mauri Maukkanen ja Soile Puijola, jotka veistivät jäästä Kemin uuden Lumilinnan, Millenium SnowCastlen, valaistun tornin pienoismallin. Sitä saattoi ihailla ennen tornin sulamista pitkälle iltaan.

Lapin taikayötä ja kuutamouintia

Töölönlahdella ulkoilukeskuskusta mainostettiin kuutamouinnilla, jossa kulttuuripuolta edusti taiteilija Veli Koljosen taidenäyttely. Se, voiko Töölönlahdessa todellakaan uida, todistettiin Taiteiden yönä niin ikään, kun haastetut kuutamouimarit valtasivat Töölönlahden. Jotkut kiersivät suihkulähteen ja jotkut vain pulahtivat.
Lapin taikayön tunnelman ulkoilukeskukseen toi Suomen Latu.

Lappia nähtiin myös Lasipalatsissa, jossa esiintyi mm. rimpparemmin RR-Band Rovaniemen markkinoihin ja Lapin kultakuumeeseen liittyvin musiikkikoostein. Ohjaaja-näyttelijä Åke Lindman kertoi Lapin kullan kimallus -elokuvan teosta ja juonsi samanaiheisen maalauskilpailun ja kirjailija Seppo J. Partanen esitteli kirjaansa "Sankareita, veijareita ja huijareita".

Arvostettuja taiteilijoita ja konsertteja

Taiteiden yö sai vuosikymmen sitten alkunsa kirjakaupoista, ja esimerkiksi Akateeminen kirjakauppa toi tänä vuonna tapahtumaan kuwaitilaisen taiteen näyttelyn. Esillä oli arvostettujen taiteilijoiden Waleed Abdul Rahman Al-Farhoudin kalligrafioita ja Ayyoub Hussainin kansanelämän kuvauksia.

Myös kirkko oli mukana Taiteiden yössä. Sen aikana järjestettiin konsertteja useissa kaupungin kirkoissa. Esimerkiksi Agricolan kirkossa kuultiin jazzia ja gospelia, Tuomiokirkossa kuorojen ja urkujen kavalkadi ja Temppeliaukion kirkossa konsertoi Pro Fide -yhtye. Kirkon Ulkomaanavun keltaviittaisen vapaaehtoiset keräsivät yössä tukea Turkin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. (STT)
Taidetta ja lasimurskaa kaduilla - Maria Mäkisen juttu Taiteiden yön varjopuolesta (1 45)

Lue myös:

    Uusimmat