Mainos

Taistelut kiihtyvät Najafissa

Amerikkalaisjoukot ovat aloittaneet suurhyökkäyksen Najafissa. Joukot pitävät hallinnassaan kaupungin keskustaa.

Yhdysvallat on ottanut haltuunsa Najafin kaupungin keskustan murskatakseen äärimuslimien vastarinnan ja vangitakseen radikaalin shiajohtaja Moqtada al-Sadrin.

Yhdysvaltain arviolta muutaman tuhannen sotilaan kanssa toimii samanvahvuinen Irakin väliaikaishallituksen joukko-osasto.

Yhdysvaltain joukot ovat ilmoittaneet asukkaille kovaäänisillä aikovansa karkottaa shiiataistelijat kaupungista. Amerikkalaisjoukot pitävät hallinnassaan kaupungin keskustaa.

Aiemmin päivällä Irakin terveysministeriön arvioi, että maassa on viimeisen vuorokauden aikana kuollut taisteluissa ainakin 165 ihmistä. Loukkaantuneita on lähes 600.

Shiiajohtaja Moqtada al-Sadria tukevat taistelijat ovat vakuuttaneet jatkavansa taistelua Najafissa. Yhteenotot ovat jatkuneet kaupungissa jo kahdeksan päivää.

Moqtada al-Sadri

Shiiat hyökkäsivät poliisiasemaa vastaan Bagdadissa

Shiiataistelijat ovat hyökkänneet poliisiasemaa vastaan keskellä Irakin pääkaupunkia Bagdadia. Hyökkäys lisäsi pelkoja väkivaltaisuuksien lisääntymisestä kaupungissa Yhdysvaltain Najafin-hyökkäysten jälkeen.

Silminnäkijöiden mukaan shiiajohtaja Moqtada al-Sadrille uskolliset Mahdi-armeijan taistelijat tulittivat asemaa Haifa-kadulla Bagdadin sydämessä.

Yhdysvaltain panssarivaunut sulkivat tien ja amerikkalaisjoukot moukaroivat kaupungin keskustassa ilmeisesti kapinallisten asemapaikkoja. Räjähdykset vavisuttivat pääkaupunkia ja sotakoneet lentelivät sen yllä. Paikallisia asukkaita pakeni alueelta.

Kutissa pommituksia

Kutin kaupungissa on kuollut ainakin 75 ihmistä Yhdysvaltojen armeijan pommituksessa viime yönä. Irakin terveysministeriön edsutajan mukaan loukkaantuneita on noin 150. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters. Pommitus tapahtui vain päivää sen jälkeen kun Irakin poliisi otti kaupungissa yhteen al-Sadrin johtamien shiiataistelijoiden kanssa. Yhdysvaltain johtama liittouma ei ole tarkentanut uhrien määrää, mutta myöntää, että useita on kuollut.

Yhdysvaltain asevoimat ilmoitti kahden merijalkaväen sotilaan kuolleen ja kolmen loukkaantuneen kuljetushelikopterin maahansyöksyssä Irakin länsiosassa myöhään eilisiltana. Asevoimien lausunnon mukaan alueella ei ollut havaittu vihollisten tulitusta ja tapahtunutta epäillään onnettomuudeksi.

(MTV3-AFP-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 12.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.