Mainos

Taisteluja Gomassa

Tutsikapinalliset ja pakolaisleiriin linnoittautuneet ruandalaiset hututaistelijat kävivät kiivaita taisteluita Goman kaupungin liepeillä Itä-Zairessa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja varoitti, että taistelut voivat jälleen estää avun toimittamisen pakolaisille. YK pääsi eilen aluetta hallitsevien kapinallisten kanssa sopimukseen kiireellisten avustustoimien aloittamisesta.

Taistelut puhkesivat sen jälkeen, kun Gomassa levisi tieto, etteivät alueelle saapuvat kansainväliset joukot aio riisua aseista hutupakolaisia. Asukkaat uskovat, että Goman tutsikapinalliset yrittävät kukistaa hututaistelijat ennen Kanadan johtamien joukkojen saapumista.

Tutsikapinallisten johtoon kuuluva Laurent Kabila sanoi tutsien vastustavan kansainvälisen joukko-osaston saapumista, jos se ei pysty erottamaan toisistaan leireissä olevia hutumiliisejä muista pakolaisista.

Myös Maailman elintarvikejärjestön toiminnanjohtaja Catherine Bertini arvioi, että avustustyön edellytys on "aseistautuneiden pahojen poikien" erottaminen muista. Lopullisena tavoitteena täytyy Bertinin mukaan olla taistelijoiden riisuminen aseista.

Yhdysvaltain presidentin tiedottajan Mike McCurryn mukaan Zairen operaation täytyy olla luonteeltaan täysin humanitaarinen, eikä siihen tule sisältyä pakkoa tai jonkin osapuolen riisumista aseista.

Puolustusministeri William Perry puolestaan sanoi, että Zaireen lähetettäväksi suunnitelluilla noin tuhannella amerikkalaissotilaalla on riittävä aseistus itsensä puolustamiseen - taistelutoimiin he eivät kuitenkaan osallistu.

Kanada on pyytänyt Zaire-operaatioon joukkoja luvanneita maita tapaamaan pian New Yorkissa. YK:n länsimaisten diplomaattilähteiden mukaan turvallisuusneuvosto tekee päätöksen monikansallisten joukkojen lähettämisestä todennäköisesti huomiseen mennessä. Kanadan puolustusministeri Doug Young ilmoitti tänään, että Zaire-operaatiota johtaa kenraaliluutnantti Maurice Baril, Kanadan maavoimien nykyinen komentaja.

Hutut ampuvat pakolaisleiristä

Itä-Zairessa olevien silminnäkijöiden mukaan hututaistelijat ampuivat ääriään myöten täynnä olevasta Mugungan leiristä kranaatinheittimin ja raskain konetuliasein tutseja, jotka vastasivat tuleen Goma-vuorelta niin ikään raskailla aseilla. Mugunga sijaitsee noin 10 kilometriä Gomasta länteen, ja siellä arvioidaan oleskelevan noin 400 000 Ruandan hutua.

Leiriin on linnoittautunut Ruandan tutsien kansanmurhaan syyllistyneiden hutumiliisien ydinjoukkoa, joka on asettunut Zairen sisällissodassa hallituksen puolelle tutsikapinallisia vastaan. Leiriläiset eivät ole uskaltaneet palata Ruandaan koston pelossa ja vastustavat samasta syystä sitkeästi kapinallisten hyökkäystä.

Gomaan saapui tänään satoja pakolaisia, jotka kertoivat kiivaista taisteluista kaupungin länsipuolella Mugungan leirin ympäristössä. Pakolaisten kertoman mukaan alueella on myös koleraan sairastuneita.

YK:n ensimmäinen noin 100 tonnin avustuskuljetus saapui Zairen pääkaupungin Kinshasan lentokentälle. Avustustyöntekijöiden mukaan apua ei kuitenkaan kuljeteta edelleen Itä-Zaireen, ennen kuin järjestöt ovat saaneet edes minimaaliset turvallisuustakeet operaatiolle.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.