Taistelu rikkakasveja vastaan – kaikki keinot sallittu!

Rikkakasvit ovat ärsyttävän elinvoimaisia, kun muita kasveja pitää helliä ja hoitaa kaikin keinoin. Minkälaisia aseita rikkakasveja vastaan on tarjolla ja miten kannattaa menetellä?

Rikkakasvi on yksinkertaisesti sellainen kasvi, joka kasvaa siellä missä sen ei pitäisi.

– Ei voikukka tiedä olevansa väärässä paikassa, sanon isoäiti aikoinaan. – Yhtä hyvin sillä on oikeus olla närkästynyt siitä, että röyhkeät ruusut ovat vallanneet hyvän voikukkapenkin kuin kitkijällä harmitella sitä, että voikukka pesii jaloruusujen seassa.

Täysin rikkakasviton puutarha on mahdottomuus, mutta hyvillä tuotteilla ja välineillä puutarhuri voi pitää ne kurissa. Toisaalta monet rikkakasvit ovat syötäviä ja sitä paitsi melko maukkaitakin, esimerkiksi muinoin viljelty jauhosavikka sekä rantaminttu käyvät salaatin sekaan tai ruokia koristamaan! Väärässä paikassa kasvaessaan rikkakasvit kuitenkin kilpailevat istutettujen kukkien ja hyötykasvien kanssa kasvutilasta, valosta, ravinteista ja vedestä. Kukkapenkeissä, koristekasvien, pensaiden ja puiden joukossa rikkakasvit luovat hoitamattoman ja ränsistyneen vaikutelman. Siispä toimeksi!

Rikat pelkäävät lannoitusta

Jos rikkakasvit ovat jo saaneet istutuksista yliotteen, saattaa kannattaa uhrata yksi kesä ei-toivottujen kasvien perusteelliseen hävittämiseen. Mikäli siis sielu sietää jättää istutukset yhdeksi kesäksi tekemättä, puutarhan voi jättää kesannolle. Kesäkukkia voi istuttaa ruukkuihin, mutta kukkapenkit käännetään aina kun rikkakasvien havaitaan lähtevän kasvuun. Maata parannetaan kalkitsemalla sitä esimerkiksi Kekkilän Puutarhakalkilla. Seuraavana kesänä rikkakasveja on sitten palkinnoksi vähemmän.

Kun puutarhakasveja sitten toden teolla lähdetään taas kasvattamaan, ensimmäinen askel rikkakasvien kurissa pitämisessä on varmistaa, ettei puutarhaan ostettavassa mullassa ole jo valmiiksi rikkakasvien siemeniä. Niinpä kannattaa harkita toisenkin kerran, mihin kippaa mahdollisen avuliaan naapurin tontilta saadun poistomullan.

Ei myöskään kannata seisottaa multaa päiväkaupalla tontilla kottikärryissä: sangen monet rikkakasvit ovat monivuotisia, ja niille on kehittynyt uskomaton eloonjäämiskyky. Siemenet tarttuvat hanakasti multaan, jossa ei kasva mitään muuta, onhan se niillekin erinomainen kasvualusta. Jotkin lajit säilyttävät itävyytensä maassa lepotilassa jopa kymmeniä vuosia, ja ne voivat lähteä uuteen kasvuun myös aivan pienestä juuren tai juurakon palasesta.

Kukkapenkkeihin on syytä hankkia paksu kerros muhevaa, pakattua ja tarkastettua multaa puutarhamyymälästä. Eri kasvilajit viihtyvät erilaisissa mullissa, joten kerro kukkasuunnitelmistasi asiantuntevalle myyjälle, niin saat juuri oikeanlaisen pussin.

Valitse istutettavaksi mahdollisimman isoja taimia ja istuta ne riittävän tiheästi, jotta rikkakasveille jää mahdollisimman vähän tilaa iskeä kiinni. Jos jätät istutuksillesi "kasvunvaraa" myöhempiä vuosia varten, harkitse sopivien kesäkukkien istuttamista tyhjiin paikkoihin ensimmäisen kesän ajaksi. Ennakkoluuloton puutarhuri täyttää välit tilapäisesti vaikka salaatilla tai yrteillä ja nappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Lannoita runsaasti ja muista myös kalkki. Monet rikkakasvit viihtyvät parhaiten niukkaravinteisessa mullassa. Lannoitus ja kalkitseminen saavat useimmat puutarhakasvit viihtymään hyvin ja kasvamaan kunnolla, jolloin tunkeilijoille jää luonnostaan vähemmän elinmahdollisuuksia.

Kasveja voi istuttaa myös katekankaan päälle. Silloin kasvit tulevat esiin kankaasta tehdyistä viilloista ja muu kangas peitetään esimerkiksi Biolanin Kuorikatteella. Katetta kannattaa käyttää kukkapenkeissä muutenkin, sillä rikkakasvit itävät happamassa kuorikkeessa huonosti. Sen sijaan rönsyistä leviävien perennoiden penkkiin kannattaa valita muita vaihtoehtoja, sillä kuorikkeen pinnassa rönsyily on heikkoa.

Kitkijän mekaaniset ja kemialliset aseet

Mekaaninen torjunta on yhtä vanhaa kuin kasvinviljely. Mitä pienemmät ja hennommat rikkakasvit, sitä helpompaa niiden kitkeminen on. Suorien rivien välistä pienet rikkakasvit voi harata helposti irti, vaikkakin voikukalla ja muutamilla muilla kasveilla on jo pienenä pitkät ja paksut porkkanamaiset juuret tai syvälle risteilevä juuriverkosto. Mitä useammin kasvien välit käydään läpi, sitä helpommalla kitkijä pääsee ja sitä vähemmän yksittäisiä kasveja tarvitsee kiskoa voimalla irti. Tylsää mutta palkitsevaa työtä!

Suuria rikkakasveja kuten tanakoita voikukkia vastaan voi taistella kasvi kerrallaan esimerkiksi Fiskarsin rikkaruohonpoistajalla, josta on myös Junior-malli. Sillä voi kitkeä pystyasennossa, joten työasento pysyy ergonomisena eikä selkä rasitu. Jos et voi käydä koko nurmikkoa kerralla läpi, napsaise mahdollisimman monelta jäljelle jääneeltä yksilöltä pää poikki ennen kuin kukat ehtivät alkaa siementää.

Toinen samantyyppinen rikkakasvinpoistotyökalu on Speedy Weedy -rikkaruohonkitkijä. Fiskarsin laite sopii kuitenkin tukevampana paremmin kovalle savimaalle. Fiskarsin rikkaruohonpoistaja ja Speedy Weedy ovat ekologisia vaihtoehtoja niille jotka eivät halua käyttää kemiallisia menetelmiä.

Pieniä siemenrikkakasvien taimia voi torjua myös liekittämällä eli polttamalla ne paikallisesti. Pikkuliekittimiä myyvät rautakaupat, puutarha- ja maatalousmyymälät. Unohda kauhukuvat elokuvien tulimyrskyistä; vaikka tulen kanssa onkin aina oltava varovainen, liekin saa kohdistettua pieneenkin maaliin.

Kemiallisia rikkakasvien torjuntamenetelmiä taas on esimerkiksi TransMerin Roundup. Aine vaikuttaa käsiteltävän kasvin lehtivihreän kautta, joten riittää kun pienikin osa kasvista joutuu kosketuksiin aineen kanssa. Voit esimerkiksi sipaista rikkakasvin lehteä aineeseen kostutetulla pensselillä (varo tippoja!). Aine imeytyy lehdistä koko kasviin ja estää samalla lehtivihreän tuotannon. Sen takia kasvi kellastuu ja kuihtuu pois juuristoa myöten. Sitä käytettäessä on kuitenkin muistettava suojata lähistön muut kasvit esimerkiksi ämpäreillä käsittelyn ajaksi. Roundup ei vaikuta maassa, joten kukkasipuleita ei tarvitse suojata, jolleivät maanpäälliset osat ole jo alkaneet kurkistella ylös mullasta. Hiekkatiellä kasvavat rikkakasvit on helpointa tuhota suihkutettavalla Roundupilla. Vältä kävelyä hiljattain käsitellyllä alueella, ettei ainetta kulkeudu kenkien pohjissa hyötykasveihin.

Muun muassa Bernerin Ariane S ja suihkepulloissa myytävä Toxan nurmikon voikukkahävite vaikuttavat kasviin samoin lehtien kautta. Käytä torjunta-aineita aina huolellisesti ohjeen mukaan.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Biolan, Fiskars, Kekkilä, TransMeri

Lue myös:

    Uusimmat