Taideväärennysjutussa tuomio kymmenelle hengelle – vahingonkorvauksia yli 13 miljoonaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 10 henkilöä laajassa taideväärennysjutussa.

Kymmenen ihmistä on tuomittu eripituisiin vankeusrangaistuksiin laajassa taideväärennysjutussa. Pisin tuomio on viisi vuotta vankeutta. Osa muista vankeustuomioista on ehdollisia. Kuuden syytetyn osalta kaikki syytteet hylättiin.

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat myyneet keräilijöille aitoina lukuisia taideväärennöksiä, jotka on pantu muun muassa Ilja Repinin, Helene Schjerfbeckin, Reidar Särestöniemen ja Hugo Simbergin nimiin. Rikokset ajoittuvat pääosin vuosille 2006–2013.

Galleria meni konkurssiin

Jutun keskiössä oli helsinkiläinen taidegalleria Galerie Vision, joka sittemmin on mennyt konkurssiin. Useat teoksista oli myyty samalle keräilijälle, jolle kerrottiin tauluista keksittyjä omistushistorioita.

Gallerian omistaja Kati Kärkkäinen tuomittiin neljän vuoden vankeuteen yli 30 törkeästä petoksesta sekä yhdestä törkeästä rahanpesusta. Hänen avopuolisonsa Reijo Pollari tuomittiin viiden vuoden vankeuteen yli 30 törkeästä petoksesta sekä ampuma-aserikoksesta ja törkeästä velallisen petoksesta.

Ari Koivula sai kolme vuotta vankeutta yli 20 törkeästä petoksesta. Pekka Pirttiniemi sai kahden ja puolen vuoden vankeustuomion neljästä törkeästä petoksesta sekä useista avunannoista törkeään petokseen. Eero Torttila sai kaksi ja puoli vuotta vankeutta yllytyksistä törkeään väärennykseen ja avunannoista törkeään petokseen.

Lisäksi viisi muuta tuomittiin eripituisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Miljoonien vahingonkorvaukset

Väärennöksiä on syytteiden mukaan myyty yhteensä miljoonilla euroilla. Lisäksi on myyty muutamia aitoja teoksia huomattavalla ylihinnalla.

Oikeus tuomitsi Kärkkäisen maksamaan noin kuusi miljoonaa euroa vahingonkorvauksia. Pollari määrättiin maksamaan yli seitsemän miljoonan euron vahingonkorvaukset.

Myyjän vastuulla on selvittää taulun omistushistoriaa

Keskeinen oikeudellinen kysymys oli myyjän vastuu taidekaupassa. Käräjäoikeus katsoi, että myyjän tai välittäjän vastuulla on taulua myydessään selvittää omistushistoriaa tai esittää selvitys, että teos on hankittu lähteestä, joka itse on hankkinut luotettavan selvityksen.

Oikeus tuomitsi kymmeniä väärennöksiä valtiolle menetetyiksi. Useat väärennettyjä teoksia ostaneista ovat luovuttaneet väärennökset vapaaehtoisesti, mutta osa väärennöksistä on edelleen kateissa.

Juttua on päivitetty 17.45.


Lue myös:

    Uusimmat