Mainos

Taidemaalari Alice Kaira kuollut

Kaira on sanonut jokaisen ihmisen olevan pohjimmiltaan klovni, joka ei uskalla näyttää todellisia kasvojaan.

Taidemaalari Alice Kaira on kuollut perjantaina helsinkiläisessä sairaalassa pitkään sairastettuaan. Hän oli 93-vuotias.

Kaira oli yksi rakastetuimmista suomalaisista naivisteista. Hänen taiteensa on usein elämäkerrallista ja kuvaa taiteilijan lapsuutta ja kolmea avioliittoa. Hän palasi yhä uudelleen samoihin kuva-aiheisiin kuten omakuviin, myyttisiin tarinoihin, eläimiin ja sirkuksen maailmaan.

Kairan symbolisten ja monimerkityksisten maalausten keskeinen henkilö on usein surumielinen klovni, jossa voi nähdä taiteilijan omia kasvonpiirteitä. Kaira on sanonut jokaisen ihmisen olevan pohjimmiltaan klovni, joka ei uskalla näyttää todellisia kasvojaan.

Helsingissä 1913 syntynyt Kaira kasvoi lastenkodissa ja myöhemmin ankaran uskonnollisen tätinsä hoivissa. Aikuisena taiteilijana hän purki lapsuuden traumoja kuvaamalla voimakkaita inhimillisiä tunteita ja värikästä elämäniloa, jotka olivat häneltä lapsena kiellettyjä.

Alice Kaira meni salaa 17-vuotiaana Turun taideyhdistyksen piirustuskoulun iltakursseille. Myöhemmin hän opiskeli Vapaassa taidekoulussa Helsingissä 1940-43 ja täydensi opintojaan Tukholmassa ja Pariisissa. Hän oli hyvin perillä eurooppalaisen taiteen virtauksista.

Kaira löysi 1960-luvulla naivistisen muotokielen ja pysyi sille siitä lähtien uskollisena. Naivismin nousu Suomessa ajoittuu 1970-luvun taitteeseen. Kairaa alettiinkin pian pitää naivistien yhtenä kantavana voimana.

Hänen ensimmäinen yhteisnäyttelynsä oli vuonna 1941, jonka jälkeen hänen teoksiaan on esitelty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa kokoelmissa, muun muassa Ateneumissa ja Amos Andersonin taidemuseossa.

Alice Kaira sai Pro Finlandian 1987.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.