Tähtipuolustaja avasi rajuja kokemuksiaan rasismista, pienen pojan sanat mykistivät – "Se oli ensimmäinen asia, mitä hän ajatteli"

2:13
Videolla Kalidou Koulibaly jakaa taklauksen boksissa ja Erling Braut Haaland iskee maalin rangaistuspotkusta.

Napolin tähtipuolustaja Kalidou Koulibaly on joutunut uransa aikana ikävän rasismin uhriksi. Yksi kerta on kuitenkin jäänyt lähtemättömästi senegalilaisjalkapalloilijan mieleen.

Viime aikoina rasismi on noussut jälleen suureksi puheenaiheeksi ympäri maailman Yhdysvaltojen hiljaittaisten tapahtumien vuoksi. Monet urheilijat ovatkin asettuneet vahvasti rasismia vastaan ja julistaneet sanomaansa tasa-arvoisen kohtelun puolesta ihonväristä ja muista tekijöistä huolimatta.

Rasismi on suuri ongelma myös jalkapallossa. Varsinkin Italiassa on tapahtunut viime aikoina rasistisia välikohtauksia, kun pelaajat ovat joutuneet ikävien solvausten kohteeksi. Yksi rasismista urallaan kärsinyt pelaaja on Napoli-tähti Koulibaly.

– Uskon, ettei sitä voi ymmärtää ennen kuin sen itse kokee. Se on niin ruma asia, että siitä on vaikea puhua. Sitä tuntee olonsa loukatuksi ja satutetuksi. Sitä joutuu jopa pisteeseen, jossa käytännössä jopa häpeää itseään, Koulibaly kertoo The Players Tribunelle.

Koulibaly sai kokea rasismia ensimmäistä kertaa toden teolla Laziota vastaan pelatussa ottelussa muutama vuosi sitten. Vastustajan kannattajat herjasivat ja metelöivät apinaäänin aina, kun Koulibaly koski pelivälineeseen. Kohtelu oli raskasta.

– Oli hetkiä, jolloin halusin vain kävellä pois kentältä tehdäkseni pointtini selväksi, mutta sitähän he olisivat vain halunneet. Muistan ihmetelleeni, miksi he tekevät näin, Koulibaly kuvailee.

– Hetken päästä tuomari keskeytti ottelun ja juoksi luokseni. Hän sanoi olevansa tukenani ja keskeyttävän ottelun, jos niin haluaisin. Se oli minusta todella rohkeaa häneltä, Koulibaly kiittää.

Koulibaly halusi kuitenkin pelata ottelun loppuun, mutta ottelun jälkeen tunteet pääsivät valloilleen. Eräs asia kuitenkin helpotti Koulibalyn tuntemaa tuskaa.

– Olin todella vihainen, mutta sitten muistin jotain tärkeää. Ennen peliä pieni poika, joka piti kädestäni kävellessämme kentälle, oli kysynyt paitaani. Minä lupasin sen hänelle ottelun jälkeen ja käännyin etsimään häntä. Löysin hänet ja annoin hänellä paitani, Koulibaly muistelee.

Pojan sanat sulattivat Koulibalyn sydämen.

– Hän sanoi olevansa pahoillaan siitä, mitä tapahtui. Se vaikutti minuun paljon. Tämä pieni kaveri pyysi anteeksi monien aikuisten miesten puolesta. Ja se, miten minä voin, oli ensimmäinen asia, mitä hän ajatteli, Koulibaly jatkaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja