Tähtiharrastajat huomio! Videolle tallentunut Neowise-komeetta on nyt nähtävissä Suomen taivaalla – seuraava mahdollisuus 6800 vuoden päästä

0:31
Katso video: kamera tallensi Neowise-komeetan öisellä taivaalla.

Komeetta on nähtävissä pohjoisella pallonpuoliskolla parhaiten iltaisin ja myös paljain silmin.

Neowise-komeetta on saanut nimensä Nasan avaruusteleskoopilta. Komeetta havaittiin maaliskuussa kappaleen ollessa 250 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

Komeetta selvisi perihelistään heinäkuun alussa. Tällä tarkoitetaan lähintä pistettä, jossa komeetan reitti käy lähellä Aurinkoa. Normaalisti Auringon lämpö tai vetovoima voi riittää komeetan hajottamiseen.

Komeetan ydin on viisi kilometriä leveä ja sillä saattaa olla tavallisesta poiketen jopa kolme pyrstöä. Lähimpänä Maata Neowise on ensi viikon puolivälissä, jolloin välimatkaa on 103 miljoonaa kilometriä.

Asiantuntija neuvoo etsimään komeettaa Otavan tähtikuvion alapuolelta auringonlaskun jälkeen, kun tähdet alkavat syttyä. Komeetan voi nähdä paljain silminkin, mutta kiikarit ja kaukoputki ovat hyödyllisiä.

Neowise on pohjoisen taivaalla näkyvissä heinäkuun ajan. Seuraavan kerran komeetta matkaa Maan ohi noin 6 800 vuoden päästä. Komeetan kulkua voi seurata esimerkiksi Space In 3D- sivuston kameralla.

Neowisen lähestymisestä uutisoi Suomessa ensimmäisenä YLE.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja