Tähän temppuun ei pysty yksikään toinen nainen Suomessa – Anna Liina Laitinen kumoaa lajiinsa yleisesti liitetyn harhaluulon

Anna-Liina Laitinen menetti kiipeilylle sydämensä ja sormenjälkensä 9:12
Anna-Liina Laitinen menetti kiipeilylle sydämensä ja sormenjälkensä.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut ammattikiipelijä Anna Liina Laitinen on tehnyt jotain, mihin yksikään toinen suomalaisnainen ei ole pystynyt.

Anna Liina Laitinen saavutti noin vuosi sitten suuren tavoitteensa. Kalliokiipeilijä selvitti Pohjois-Espanjassa 9a-tason reitin, jonka valloittamiseen oli valmistautunut pitkään. Vastaavaan suoritukseen ei ole pystynyt yksikään toinen suomalaisnainen. Koko maailmassa temppuun on pystynyt Laitinen arvion mukaan alle viisikymmentä naista. Pohjoismaissa hänen lisäkseen vain yksi.

Kalliokiipeilyssä reitit luokitellaan ranskalaisella asteikolla. Asteikon ensimmäinen pykälä on 4a, jota seuraavat 4b ja 4c. Sama logiikka jatkuu numeroiden kasvaessa: 5a, 5b, 5c... Laitinen kertoo, että vaikein suoritettu reitti on 9c, johon on pystynyt kolme miestä maailmassa.

– Jyrkkkyys on osatekijä, mutta ei suoraan korreloi vaikeuteen. Suurin osa todella vaikeista reiteistä on todella jyrkkiä, mutta siihen (vaikeusasteeseen) vaikuttavat myös otteiden koko ja niiden pituus, kuinka voimallinen se on. Mitä vaikeampi reitti on, sitä vähemm'än on vaihtoehtoja, mitä käyttää, Laitinen kuvailee haastetta.

Laitisen kiipeämät reitit ovat korkeudeltaan 20–50 metriä. Suorituksessa on aina mukana varmistaja, joka takaa suorituksen turvallisuuden.

– Sporttikiipeily ja (Laitisen toinen laji) boulderointi, mitä enimmäkseen teen, niissä ei ole samalla lailla kuoleman vaaraa kuin esimerkiksi soolokiipeilyssä, missä ei käytetä varmistuksia ollenkaan. Tämä on paljon turvallisempi laji tehdä kuin mitä yleisesti ajatellaan.

Laitinen kiipeää ammatikseen, mutta kilpailuilla lajissa ei pääse rikastumaan. Elanto tulee sponsoreilta.

Voit katsoa koko Anna Liina Laitisen haastattelun pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat