Tähän Nuorten Leijonien MM-välierä ratkesi – Ismo Lehkonen: "Se on vajaa sekunti"

4:11
Nuorille Leijonille katkera tappio MM-välierässä! Asiantuntija Ismo Lehkonen arvioi, mikä ottelun ratkaisi.

Suomi taipui Yhdysvalloille karvaasti jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen välieräottelussa, kun Arthur Kaliyev ampui USA:n 4–3-voittomaalin reilu minuutti ennen täyttä aikaa. C Moren asiantuntija Ismo Lehkonen ruoti ratkaisua MTV Uutiset Livessä.

Tappio oli Nuorille Leijonille sitäkin vihlaisevampi, kun Suomi oli noussut kolmannen erän aikana kahden maalin tappioasemasta 3–3-tasalukemiin – vain taipuakseen ajassa 58.44 syntyneellä Yhdysvaltain voitto-osumalla. Kulmauksessa vapaana ollut Alex Turcotte sai aikaa katsoa syötön kohdilleen ja tarjoili kiekon b-pisteen kaarelle, josta Kaliyev niittasi pelivälineen ranteella yläkulmaan.

Suomen puolustaja Topi Niemelä yritti peittää laukausta polvelleen painumalla, mutta tuloksetta.

– Se oli tietynlainen paine kulmassa, josta peli kääntyi tosi nopeasti keskelle. Ainahan voidaan jossitella, olisiko laukaus pitänyt peittää lapapaineella tai olisiko painottoman laitahyökkääjän eli niin sanotun palomiehen pitänyt ottaa se. Tuo kuitenkin tapahtuu niin nopeasti. Kun kulmassa tapahtuu joku virhe, se on vajaa sekunti, kun vastapuoli pääsee maalipaikalle. Jokainen ymmärtää, että sen lukeminen on tosi vaikeaa, Lehkonen ruoti.

Lehkonen pohti, että maalivahti pystyy usein paikkaamaan moiset tilanteet. Tällä kertaa Kari Piiroinen jäi kuitenkin Suomen maalilla aseettomaksi.

– Se oli niin maailmanluokan laukaus, että ei sille maalivahtikaan voinut oikeastaan yhtään mitään.

"Pienestä kiinni"

Lehkonen kehui Suomea hyvin valmennetuksi, johdetuksi ja sitoutuneeksi joukkueeksi, joka on hänenkin arvionsa mukaan esittänyt viimeisissä kahdessa pelissään Ruotsia ja Yhdysvaltoja vastaan turnauksen parasta peliään. Suomi oli suuren osan peliä Yhdysvaltojakin vastaan pelin päällä.

– Esimerkiksi ensimmäinen erä oli aika hyvin Suomen näpeissä ja toinenkin erä oli 15 minuuttia tosi hyvin näpeissä. Viimeiset viisi minuuttia toisessa erässä aiheuttivat tosi paljon ongelmia. Suomi ei silti siitä lannistunut, vaan kolmannessa erässä noustiin tasoihin ja hallittiin oikeastaan koko kolmatta erää.

– Oli harmillinen se viimeisen minuutin aikana tapahtunut ehkä pieni pelinlukuvirhe. Niitä kuitenkin sattuu pelissä paljon, Lehkonen viittasi USA:n voittomaaliin.

– Pienestähän nämä ovat kiinni.

"All in" pronssiotteluun

Suomen turnaus päättyy pronssiotteluun Venäjää vastaan. Taisto alkaa tulevana yönä Suomen aikaa kello 0.30.

Lehkonen uskoo, että pronssipelissä nähdään jälleen syttynyt leijona.

– Miesten peleissä nämä pronssipelit ovat aina sitä sun tätä. Nuorten peleissä kun pettymys huuhtoutuu huonoilla yöunilla pois, leijonalauma pystyy (Anton) Lundellin hyvällä kapteenin johtajuudella lataamaan all in.

Nuorimpia pelaajia lukuun ottamatta joukkueen yhteinen taival nuorten maajoukkueissa päättyy tähän turnaukseen.

– Kyllä he jättävät kentälle kaiken, mitä kropasta löytyy. Vastushan on äärimmäisen kova – sanoisin jopa kovin, mitä löytyy, Lehkonen arvioi Venäjän Kanadalle välierässä kärsimästä 0–5-tappiosta huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja