Taas

Ilta on pimentynyt Kauhajoen Topeekalla. Poliisi on eristänyt ammattikoulun ympäristön, jota varusmiehet vartioivat. Tasainen ihmisvirta kulkee jalkakäytävää pitkin. Jotkut pysähtelevät, toiset tuovat kynttilöitä.

Aivan kuin Jokelassa.

Ei voi olla totta. Taas.

Nuo olivat ensimmäiset ajatukset, kun ensitieto Kauhajoen ammuskelusta tuli puolenpäivän aikaan. Rikosuutiset ovat tietysti aina järkyttäviä, mutta niin Jokelassa kuin Kauhajoessa hämmentävää on ruumiiden määrä. Mistä löytyy se vimma tappaa suuri joukko ihmisiä?

Pitkällä automatkalla oli aikaa pohtia.

Niin Jokelassa kuin Kauhajoessa malli on haettu Yhdysvaltain kouluammuskeluista. Pekka-Eric Auvisen ja Matti Juhani Saaren tapauksissa on hyvin paljon yhteisiä piirteitä:

- Molemmissa ampuja oli noin 20-vuotias mies

- Molemmissa teko kohdistui oppilaitokseen, jossa tekijä opiskeli.

- Molemmissa Youtubeen oli jätetty videoita

- Molemmilla oli tuore aselupa.

- Molemmat pystyivät pitämään suunnitelmansa salassa. Saari jopa niin hyvin, ettei paikallispoliisikaan epäillyt häntä.

Erona tapauksille näyttää tässä vaiheessa olevan se, että Auvinen tappoi ´Jokelan koulussa ihmisiä satunnaisesti, mutta Saaren väkivalta kohdistui nykytiedon mukaan hänen omaan luokkaansa.

Tämä antaisi olettaa, että Saarella on teolleen henkilökohtaisempi motiivi.

Mutta turha hypätä asioiden edelle. Poliisi löysi kotietsinnässä Saaren opiskelijakämpästä viestin. Sen sisältö ehkä kertoo vastauksen kysymykseen miksi tai ainakin sen miksi Saari koki pakon tappaa.

(Täydennys kello 23.55: Poliisi kertoi illalla viestien sisällöstä. Kahden kotietsinnässä löytyneen viestin pääsisältä oli se, että Saari kertoi vihaavansa koko ihmiskuntaa ja suunnitelleen tekoaan vuodesta 2002. Hänen mukaansa ratkaisu oli Walther PPK -pistooli.)

Toisaalta Auvisen osalta tekoon ei löytynyt mitään selvää motiivia. Ehkä ei löydy tässäkään.

Sen sijaan kysymys "miksi taas?" jää vastausta vaille.

Lue myös:

    Uusimmat