Taas uusi "aktiivimalli"? Nämä ovat Sipilän ja Marinin hallitusten työnhakumallien keskeisimmät erot

Muutama vuosi sitten Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajama, niin kutsuttu "Aktiivimalli 2" sai ankaraa kritiikkiä niin työmarkkinajärjestöiltä, oppositiolta kuin kansalaisilta. Sittemmin hylätyn mallin ytimessä oli kuitenkin samankaltainen hakemuspakko, jota Sanna Marinin (sdp.) demarivetoinen hallitus nyt edistää.

Marinin hallitus on tänään antamassa eduskunnalle esityksensä uudesta työnhakumallista.

Malli velvoittaisi työnhakijat hakemaan lähtökohtaisesti neljää työpaikkaa kuukauden aikana. Muita keskeisiä uudistuksia olisivat muun muassa karenssin lyheneminen ja työvoimapalvelujen henkilöstön kasvattaminen.  

Lakiesityksen luonnos oli kesän aikana lausuntokierroksella, minkä jäljiltä siihen ei ole odotettavissa suuria muutoksia.

Muutama vuosi sitten Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajama, niin kutsuttu ”Aktiivimalli 2” sai ankaraa kritiikkiä niin työmarkkinajärjestöiltä, oppositiolta kuin kansalaisilta. Sittemmin hylätyn mallin ytimessä oli kuitenkin samankaltainen hakemuspakko, jota Sanna Marinin (sdp.) demarivetoinen hallitus nyt edistää.

Mitä eroja ehdotuksissa siis on? 

Sipilän hallitus: Omatoimisen työnhaun malli

Alkuperäisessä omatoimisen työnhaun mallissa eli aktiivimalli 2:ssa työttömän olisi pitänyt hakea 12 työpaikkaa kolmen kuukauden aikana. Työnhaun edistymisestä olisi pitänyt ilmoittaa viikoittain, ja heti ensimmäisestä rikkeestä olisi seurannut 60 päivän karenssi.

Juha Sipilä taustoittaa hallituksen eroa 3:35

Katso video: Näin Juha Sipilä taustoitti hallituksensa eroa.

Esitystä kuitenkin muutettiin niin, että työttömän olisi tullut hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa ja raportoida työllistymissuunnitelman etenemisestä kuukausittain.

Laiminlyönnistä olisi seurannut ensimmäisellä kerralla varoitus, toisella kerralla 30 päivän karenssi, kolmannella kerralla 60 päivän karenssi ja neljännen kerran jälkeen oikeus työttömyyskorvaukseen palautuisi vasta, kun työtön on tehnyt töitä 12 viikon ajan.

Marinin hallitus: Yksilöllisen työnhaun malli

Myös Marinin hallituksen malli velvoittaisi työnhakijat hakemaan lähtökohtaisesti neljää työpaikkaa kuukauden aikana.

Mikäli työnhakija laiminlyö hakuvelvollisuutensa, asiasta seuraisi lakiluonnoksen mukaan muistutus. Seuraavista laiminlyönneistä hakija menettäisi työttömyysturvansa aina viidestä kymmeneen päivään.

Pisin mahdollinen karenssi yksilöllisen työnhaun mallin mukaan on 45 päivää. Nykyisin karensseja ei edellä huomautus ja ne kestävät 15–90 päivää niiden perusteesta riippuen.

Lisää työvoimaa TE-toimistoon 

Sipilän hallituksen esityksessä vastuu avointen työpaikkojen etsimisestä olisi siirtynyt kokonaan työnhakijalle. Työllistymissuunnitelmista ei olisi luovuttu, mutta ne oltaisiin siirretty verkkoon.

Marinin hallituksen ehdotukseen puolestaan sisältyy työnhakijalle tarjottavan tuen yleistyminen.

Luonnoksen mukaan työnhakijalle on tarkoitus järjestää alkuhaastattelu TE-toimistossa tai kunnassa viiden arkipäivän kuluessa työnhaun alkamisesta. Ensitapaamisen jälkeen uusia keskusteluja olisi kolmen ensimmäisen kuukauden aikana noin kahden viikon välein.

Tapaamisia varten TE-toimistoihin ja kuntiin palkattaisiin yli tuhat uutta työntekijää, mikä kasvattaisi työvoimapalvelujen henkilöstöä TE-toimistoissa noin 40 prosentilla.

Marinin mallin tavoitteena on parantaa työllisyyttä 9 500–10 000 ihmisellä. Määrä ei sisällä työvoimapalveluihin palkattavia uusia työntekijöitä. Esitys on yksi suurimmista nykyhallituksen lupaamista työllisyystoimista.

Lue myös:

    Uusimmat