Taas karmea insestitapaus: Perheenjäsen käytti pikkutyttöä seksuaalisesti hyväkseen kymmenen vuoden ajan

Teot alkoivat uhrin ollessa pikkutyttö ja jatkuivat lähes kymmenen vuoden ajan huhtikuuhun 2011 saakka. Hovioikeus pidensi miehen vankeustuomiota yli vuodella.

Helsingin hovioikeus antoi tänään tuomion pitkään jatkuneesta insestistä, jonka uhrina on ollut lapsi. Tuomio on lähes täysin salainen: siitä selviää ainoastaan rikosnimikkeet, 45-vuotiaan tekijän nimi ja rangaistuksen pituus. 

Sukupuoliyhteys lähisukulaisten kesken

Suomessa on viime vuosina annettu vuosittain muutamia tuomioita sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken.

Lasta ei teosta tuomita, mutta lähisukulaistaan hyväksikäyttävä aikuinen voidaan tuomita myös tästä rikoksesta.

Rikoslain 17 luvun 22 §:

"Joka on sukupuoliyhteydessä oman lapsensa tai tämän jälkeläisen kanssa, oman vanhempansa tai tämän vanhemman tai isovanhemman kanssa taikka veljensä tai sisarensa kanssa, on tuomittava sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Mies tuomittiin 7 vuodeksi 4 kuukaudeksi vankeuteen ja hänet määrättiin maksamaan tytölle 30 000 euron henkisestä kärsimyksestä. Hovioikeus korotti rangaistusta. Tuomio tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken.

Aiemmin Vantaan käräjäoikeus oli päätynyt tuomitsemaan miehen 6 vuodeksi vankeuteen.

Teot toistuivat säännöllisesti

Vantaan käräjäoikeuden vuosi sitten antamasta julkisesta selosteesta käy ilmi, että hyväksikäyttö on alkanut Helsingin Pitäjänmäessä asumisen yhteydessä vuonna 2002 ja toistunut myöhempien tapaamisten yhteydessä säännöllisesti. 

Hyväksikäyttö on ollut aluksi masturbointia tytön nähden, koskettelua sukupuolielimistä, rinnoista ja eri puolilta kehoa sekä oraalista sukupuoliyhteyttä.

Loppuaikana mies on ollut myös yhdynnässä lapsen kanssa, kun uhri muutti tuomitun kanssa ilmeisesti samaan asuntoon Vantaan Hakunilaan huhtikuun lopussa 2010.

– Yhdynnät ovat alettuaan toistuneet asianomistajan Hakunilassa asumisen, noin kahden kuukauden ajan, lähes päivittäin ja jatkuneet satunnaisesti vielä tämän jälkeenkin asianomistajan tavatessa vastaajaa.

Seksuaalinen hyväksikäyttö päättyi huhtikuussa 2011.

Yrittikö kukaan auttaa?

Julkisista asiakirjoista ei selviä, onko hyväksikäyttäjä ollut tytön oma isä, veli vai isoisä. Myöskään sitä ei kerrota, onko tyttö yrittänyt saada apua tai ovatko avunpyynnöt johtaneet mihinkään.

Selosteessa mainitaan, että teosta on aiheutunut uhrille valtavaa vahinkoa.

– Rikosten kohteena on ollut lapsi, jolle rikos lapsen iän tai kehitystason vuoksi on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa, selosteessa todetaan.

Lapsen ikä hyväksikäytön aikaan jää pimentoon. Hovioikeus ei pyynnöstä huolimatta antanut asiassa julkista selostetta.

Mies on myös aiemmin tuomittu lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen. Nyt annetussa tuomiossa otettiin huomioon aiempi rangaistus.

MTV Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä uhrin henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja