Täältä löydät lähes koskemattoman paratiisin!

Vehreä luonto, kompakti koko ja aito kreikkalaisuus. Tätä kaikkea tarjoaa massaturismilta toistaiseksi säästynyt Leroksen saari.

Kreikan upea saaristo lukeutuu monen turistin suosikkikohteisiin. Massaturismin kansoittamien saarten seasta löytyy vielä toistaiseksi helmi, joka on suurelle yleisölle tuntematon: piskuinen, vain 54 neliökilometrin kokoinen Leros.

Välimerenalueen kulttuurikontakteja vahvistava Christine ja Göran Schildin säätiö on valinnut Leroksen tämän vuoden teemakseen. Säätiön toiminnanjohtaja Jennifer Dahlbäck vakuuttaa, että visiitti Leroksella kannattaa, vaikka saarelle matkustaminen vaatii hieman vaivannäköä.

− Lerokselle ei järjestetä valmismatkoja Suomesta, mutta Ruotsista kylläkin. Sinne pääsee lentokoneella Ateenasta, mutta Suomesta matkustettaessa täytyy välissä yöpyä siellä. Saarelle voi matkustaa myös lautalla, Dahlbäck selvittää.

Vehreä väripilkku

Leros häviää koossa muille Kreikan saarille, mutta paikalla on tarjota vastapainoksi roppakaupalla herkkuja ja silmänruokaa.

− Leroksella on hieno luonto. Saari on vihreä verrattuna muihin kreikkalaisiin saariin. Siellä kasvaa muun muassa oliivipuita sekä paljon erilaisia mausteita, kuten oreganoa, Dahlbäck aloittaa.

Värikäs on myös Leroksen historia. Saarella kävivät toisen maailmansodan aikana rajuja taisteluita muun muassa italialaiset, saksalaiset ja englantilaiset.

− Saaresta tehtiin tukikohta italialaisille. Siellä näkyy yhä sodan jälkiä.

Aitoja kreikkalaisia makuelämyksiä

Kompaktin kokonsa ansiosta Lerokseen on helppo tutustua jalkaisin. Ympäri saarta löytyy kävelijöille polkuja. Kierroksella vastaan tulee muun muassa charmikkaita kalastajakyliä. Myös veneet hallitsevat maisemaa: saari on purjehtijoiden suosiossa.

Kreikasta puhuttaessa ei voi tietenkään sivuuttaa ruokaa.

− Lerokselta löytyy paljon tyypillisiä kreikkalaisia kahviloita ja ravintoloita. Sieltä saa tavallista kreikkalaista, ei turisteille tarkoitettua, ruokaa, muun muassa runsaasti kalaa, Dahlbäck kehuu.

Leroksella on helppo piipahtaa vaikka vain päiväretkellä muilta Kreikan saarilta käsin. Paikan päällä viihtyy toki pidempäänkin.

− Leros sopii turistille, joka nauttii luonnosta tai haluaa hiljaisempaa lomaa ilman kreikkalaista yöelämää.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja