Syyttäjä: Suomesta yritettiin viedä Irakiin ydinaseiden valmistukseen soveltuva mittalaite – miehelle vaaditaan sakkoja

Syyttäjä vaatii miehelle sakkoja tapauksessa, jossa Suomesta yritettiin viedä Irakiin kaksikäyttötuotteeksi luokiteltu mittalaite, massaspektrometri.

Massaspektrometri on vaaka, jolla voidaan punnita atomeja ja molekyylejä. Sitä voidaan käyttää normaalissa tutkimuksessa, mutta laite voi olla käyttökelpoinen myös ydinaseen valmistuksessa. Kaksikäyttötuotteiden vienti EU:sta EU-alueen ulkopuolelle vaatii luvan.

Asian käsittely alkoi torstaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Suomalaismiestä syytetään säännöstelyrikoksesta.

Syyttäjän mukaan mies yritti Suomeen rekisteröidyn yrityksen edustajana viedä massaspektrometrin Suomesta Irakiin ilman asianmukaista lupaa. Tulli pysäytti lähetyksen Helsinki-Vantaalle joulukuussa 2017. 

Mies kiistää tienneensä laitteesta mitään

Vastauksessaan käräjäoikeudelle mies kiistää syytteen ja sanoo, että tuli tietoiseksi laitteen kaksoiskäyttöluonteesta vasta kun Tulli pysäytti sen.

Vastauksen mukaan mies ei ole käyttänyt todellista päätäntävaltaa yrityksessä eikä hänellä ole ollut mitään tietotaitoa yrityksen myymien tarvikkeiden tekniikasta, toimintamekanismeista tai käyttötarkoituksesta.

Miehen mukaan idea yrityksen perustamiseen tuli energia- ja öljytekniikkaan erikoistuneelta irakilaisinsinööriltä. Tarkoituksena oli, että irakilaisinsinööri opettaisi miehelle liiketoimintaa öljy- ja kaasuteollisuudessa tarvittavien laitteiden ja tuotteiden kaupallisella alalla, vastauksessa sanotaan. Vastauksen mukaan irakilaisinsinöörillä on tällaiseen kauppaan keskittynyt yhtiö Irakissa.

Vastauksen mukaan irakilaisinsinööri teki tilauksen massaspektrometristä amerikkalaisyhtiölle marraskuussa 2017 suomalaisyrityksen sähköpostiosoitteesta ja vastasi myös kaikista muista tilaukseen liittyvistä toimenpiteistä.

– (Syytetty) ei ole osallistunut kauppaa koskevaan neuvotteluun, rahtipalveluita koskevaan neuvotteluun eikä myöskään laitteiston tilaamiseen taikka laitteiston rahtia koskevien ilmoitusten tekemiseen, vastauksessa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja