Syyttäjä: "Jos väkivalta raaistuu, tuomiotkin kovenevat"

Bussikuskijutun syyttäjä Eija Velitski oli tyytyväinen kahden nuoren miehen saamiin 4,5 vuoden ehdottomiin rangaistuksiin. Hän oli vaatinut törkeästä pahoinpitelystä viiden vuoden tuomiota. Syytettyjen mielestä ehdollinen rangaistus olisi ollut riittävä.

Tuoreeltaan Velitski piti 4,5 vuoden ehdottomia rangaistuksia riittävinä.

- Viesti on se, että tämän tyyppisiin tekoihin pitää suhtautua vakavasti. Tässä viesti on tavoitettu.

- Jos tässä olisi langetettu jotain 2-2,5 vuoden tuomioita, niin millään ei olisi ollut mitään väliä.

- Jos väkivalta raaistuu, tuomiotkin kovenevat, Velitski sanoi.

Kuski hakattiin pahoin

Sitav Ako Abdullah ja Marko Rodenau hakkasivat bussikuskin viime talvena.

Oikeus katsoi, että nuoret hyökkäsivät ennalta arvaamatta kuljettajan kimppuun illalla 5. helmikuuta 2011. Kuljettaja oli vain huomauttanut kävelystä bussiväylällä. Oikeus ei nähnyt mitään ymmärettävää syytä pahoinpitelylle.

Kuljettajaa lyötiin ja molemmat potkivat. Pahimmat vammat aiheutuivat päähän osuneesta potkusta. Kuljettajalle jäi pahoinpitelystä hyvin vakavat vammat. Oikeus otti vammat huomioon ankaroittavana tekijänä.

Sitav Ako Abdullah oli teon tehdessään alle 18-vuotias, joten oikeus sovelsi häneen lievennettyä rangaistusasteikkoa. Alle 18-vuotiaalle saa tuomita enintään kolme neljäsosaa enimmäismäärästä. Törkeän pahoinpitelyn maksimi on 10 vuotta.

Toisaalta Abdullah juuri potkaisi kuljettajaa kovaa päähän. Se ilmensi Abdullahin suurempaa syyllisyyttä ja sen vuoksi - iästä huolimatta - molemmat saivat yhtä pitkän tuomion.

Oikeus määräsi tekijät maksamaan uhrille korvauksia kivusta ja särystä 34000 euroa sekä kärsimyksestä 6000 euroa eli yhteensä 40000 euroa.

Kuljettaja oli vaatinut yhteensä 45000 euron korvauksia.

Lue myös:

Uutinen 20.9.:

Lue myös:

    Uusimmat