Mainos

Bussikuskijutun syyttäjä: "Viisi vuotta vankeutta" -Puolustus: "Ehdollinen riittää"

–Se oli julmaa pahoinpitelyä, jossa bussikuskilla ei ollut mitään mahdollisuuksia, syyttäjä Eija Velitski sanoi loppupuheenvuorossa. Helsingin käräjäoikeudessa puitiin tiistaina helmikuussa tapahtunutta bussikuskin törkeää pahoinpitelyä.

Syyttäjä vaatii nyt 18-vuotiaalle ja 19-vuotiaalle syytetylle vähintään viiden vuoden vankeustuomiota. Puolustukset pitivät tätä aivan liian ankarana. Potkaisseen nuorukaisen avustajan mukaan kaksi vuotta ehdollista olisi sopiva rangaistus.

Syyttäjä perusteli ankaraan rangaistusvaatimusta.

–Törkeän pahoinpitelyn rangaistusasteikko on 1-10 vuotta. Uhrille on aiheutunut vakavat vammat, eikä hän tule tästä kokonaan toipumaan. Bussinkuljettaja on ollut työtehtävissä. Viisi vuotta on rangaistusasteikon puolivälistä. Katson, että rangaistusvaatimus on erittäin kohtuullinen, Velitski vaati.

–Tätä tekoa ei saa tekemättömäksi. Anteeksipyynnöt eivät auta. Eikä sekään auta, että syytetyt kertovat nyt koulutukseen hakeutumisesta tai päihteettömyydestä.

36-vuotias kuljettaja sai illalla 5. helmikuuta 2011 tapahtuneessa teossa erittäin vakavat vammat. - Se oli ihme, että bussikuski selvisi. Ambulanssissa oli ammattitaitoinen henkilökunta ja huippukirurgit olivat sairaalassa valmiina.

Jutussa ei ole kyse mistään rasistisesta teosta. Kuljettaja on suomalaistaustainen, syytetyistä toinen on virolainen ja toisen kurdi.

Syyttäjä selitti todistajien hieman erilaisia kertomuksia potkuista - kaksi kertoi nähneensä vain toisen potkaisevan ja yksi molempien potkivan - sillä, että tapahtumia voi jäädä hetken vilkaisujen takia näkemättä.

–Yksissä tuumin he hyökkäsivät kuljettajan kimppuun, syyttäjä sanoi. - Sen jälkeen poistutaan yhdessä nauraen paikalta.

"Joku hinta pitää laittaa"

Kuljettaja sai vakavan aivovamman. Hän vaatii yhteensä 45000 euron korvauksia.

–Kukaan ei ottaisi tällaisia vammoja mistään rahasummasta, bussinkuljettajan avustaja sanoi. - Mutta joku hinta pitää tälle laittaa.

–Tekijöiden on täytynyt ymmärtää, että kuljettaja voi kuolla tällaisesta teosta.

Kuljettaja on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Hän ei ole asunut kotonaan teon jälkeen, vaan ollut kuntoutuksessa.

Kun vammojen pysyvyys selviää, edessä saattaa olla vielä toinen korvausoikeudenkäynti.

Syytetyt: "Tavoitteena olla lainkuuliainen kansalainen"

Teon osalta ei ole mitään sanottavaa, tekohetkellä 17-vuotiaan pojan avustaja sanoi. - Hän on myöntänyt teon.

Avustajan mukaan tapahtumat alkoivat, kun kuljettaja oli tullut huutamaan. Sen seurauksena pahoinpitely alkoi. - Päämieheni ei ole tarkoittanut potkua päähän, eikä tarkoittanut näin vakavia vammoja.

Avustajan mukaan alle 18-vuotiaalle ei saa tuomita ehdotonta vankeustuomiota kuin poikkeustapauksessa. - Tekoa ei saa tekemättömäksi, mutta ei sitä saa tekemättömäksi ankaralla rangaistuksellakaan. Hän on koittanut, tapahtuneesta huolimatta päästä tilanteeseen, jossa hänestä tulisi lainkuuliainen kansalainen.

–Viiden vuoden vaatimus on täysin poikkeuksellinen alaikäiselle. Ei ehdoton vankeusrangaistus tätä tilannetta paranna. Pidän kohtuullisena rangaistuksena kahden vuoden ehdollista vankeusrangaistusta.

Puolustus vetosi myös maksettaviksi tuleviin mittaviin korvauksiin.

19-vuotias myönsi lyönnit. mutta hänen avustajansa palasi siihen, että hänen päämiehensä ei ole potkaissut kuljettajaa. Avustajan mukaan 19-vuotias oli lähdössä pois, kun silloin 17-vuotias potkaisi kuskia. Juuri päähän osunut potku aiheutti aivovammat.

19-vuotiaan avustajan käsityksen mukaan hänen päämiehensä syyllistyi vain pahoinpitelyyn, ei törkeään pahoinpitelyyn.

Oikeus antaa päätöksen 4. lokakuuta kello 13.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.